Pagini

joi, 29 aprilie 2010

Rugăciune de împăcare cu vrăjmaşii - Arhimandritul Serafim Alexiev

Rugăciune de împăcare cu vrăjmaşii
Arhimandritul Serafim Alexiev
(25 febr./9martie 1912 – 13/26 ian 1993)

Doamne, Iubitorule de oameni, Împăratul păcii, Hristoase Dumnezeul nostru! Tu ai nimicit despărţitura vrajbei şi pace ai dăruit oamenilor, ca în bunăvoie să petreacă şi de viaţa cea adevărată să se bucure. Tu ai poruncit nouă a ne iubi unii pre alţii şi în pace a fi cu toţi oamenii, mai cu seamă cu cei ce pe adevăratul Dumnezeu cunosc, Tatăl iubirii. Tu ai spus: “Fericiţi făcătorii de pace, că aceştia fiii lui Dumnezeu se vor chema”.
De aceea, de bunăvoie sfintei Tale voi supunându-mă, rogu-te, Stăpâne, dăruieşte pace robilor Tăi (N), care întru vrajbă şi ceartă viiază.
Cu lumina Ta luminează inimile lor şi le încălzeşte cu focul dragostei, ca să nu laşi viclenia a-i stăpâni şi de la Tine a-i depărta. Stinge întru dânşii toată vrajba şi păzeşte-i de toată ispita dezbinării. Sălăşluieşte întru dânşii frica Ta, ca inimile lor să nu se semeţească şi răzbunare să caute.
Dă lor a cunoaşte cele ce păcii şi zidirii întreolaltă slujesc, căci bun este a locui fraţii împreună. Nu lăsa pre ei să istovească în vrajba şi robia neamului omenesc, ci îi cheamă la pacea Ta şi îi mântuieşte.
Întăreşte şi pre mine în povăţuire şi sârguinţă a stărui, pentru împăcarea celor ce se vrăjmăşesc, şi voia Ta, cea a păcii şi a dragostei, în norodul Tău plinind, să cunosc bucuria făcătorilor de pace, pe care fii ai lui Dumnezeu i-ai chemat.
Că Tu esti pacea noastră şi pre Tine te proslăvim, împreună cu Tatăl şi cu Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor, amin!


Arhimandritul Serafim Alexiev este binecunoscut cititorilor ortodocsi din Bulgaria, iar in ultima vreme si celor din Romania. Nascut in anul 1912, intr-o familie saraca, dar evlavioasa, el a absolvit Seminarul Teologic din Sofia. Mai apoi este admis la Facultatea de Teologie, dupa care si-a continuat studiile in Elvetia. In anul 1940 el va intra in monahism. Un rol hotarator in viata lui l-a avut prietenia cu vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Serafim Sobolev, in care afla un povatuitor fara seaman in ale credintei si vietii duhovnicesti.
In viata si activitatea creatoare a arhimandritului Serafim se disting trei perioade.

Prima (pana 1960), cand, in ciuda conditiilor vitrege, desfasoara o neobosita activitate pastorala, tine predici si omilii pline de har, scrie brosuri si poezii pe teme moral-duhovnicesti. Din aceasta perioada dateaza culegerile de omilii "Nadejdea noastra" si "Dragostea noastra" - doua dintre cele mai cautate carti ale sale.

In a doua perioada (1960-1969) Arhimandritul Serafim Alexiev - deja doctor in teologie dogmatica al Academiei de Teologie din Sofia - publica o serie de studii, rodul unei trude teologice neistovite.

A treia perioada debuteaza in anul 1969, cand, datorita unui dezacord de principiu cu privire la reforma calendarului din Bulgaria si datorita politicii pro-ecumenice, in care era antrenata Biserica Ortodoxa Bulgara, este nevoit sa paraseasca Academia Teologica. In aceasta perioada Arhimandritul Serafim scrie o noua serie de carti cu continut teologic si duhovnicesc, printre care: "Rugaciunea noastra", "Viata de dupa moarte", "Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul" si altele, precum si ultima sa carte-testament: "Ortodoxia si ecumenismul" - o critica profunda a ecumenismului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu