Pagini

duminică, 13 iunie 2010

Sfântul Iustin de Celie - Eseu-Marturisire (VI)



Căprioara în raiul pierdut
Mărturisire
(VI)


În vremurile de demult căprioarele albe povesteau: pe pământ a trecut el: Preabunul şi Preamilostivul, şi pământul l-a prefăcut în rai. Unde stătea, acolo raiul apărea. Din El se revarsă asupra fiecărei fiinţe şi asupra fiecărei făpturi bunătate nesfârşită, şi dragoste, şi gingăşie, şi milă, şi blândeţe, şi înţelepciune. Pe pământ a umblat, şi cerul pe pământ l-a adus. L-au numit Iisus. O, noi am văzut în El că omul poate fi minunat şi preafrumos doar atunci când este fără de păcat. El cu tânguirea noastră s-a tânguit şi a plâns cu noi din pricina răului pe care ni-l făceau oamenii. A fost cu noi, dar împotriva plăsmuirilor omeneşti: păcatul, răutatea şi moartea. Iubea toate făpturile cu gingăşie şi milă; le mângâia cu un dor dumnezeiesc, şi le apăra de păcatul omenesc, de răutatea omenească, de moartea omenească. A fost şi a rămas pentru totdeauna - Dumnezeul nostru, Dumnezeul făpturilor triste şi mâhnite, de la cele mai mici până la cele mai mari.

Doar acei oameni care I se aseamănă ne sunt dragi. Ei sunt seminţia noastră şi nemurirea noastră şi dragostea noastră. Sufletul acelor oameni este ţesut din a Sa bunătate, şi milă, şi dragoste, şi gingăşie, şi blândeţe, şi dreptate, şi înţelepciune. Inteligenţa lor este dumnezeiesc înţeleaptă, dumnezeiesc bună, dumnezeiesc blândă, dumnezeiesc milostivă. Şi ei se aseamănă îngerilor celor luminoşi şi sfinţi. Căci chiar acesta este îngerul: o mare inteligentă şi o mare bunătate, unite împreună.

De aceea dragostea noastră întreagă se înalţă spre Iisus cel preablând, preabun, preamilostiv, preagingaş. El este Dumnezeul nostru, şi Nemurirea noastră, şi Veşnicia noastră. Evanghelia Lui e mai mult a noastră decât a oamenilor, căci în noi este mai mult din bunătatea Sa, din dragostea Sa, din gingăşia Sa... El, o! binecuvântat fie El în toate inimile şi în toate lumile noastre! El - Domnul şi Dumnezeul nostru! El - dulcea noastră mângâiere în această lume amară care se trece, şi bucuria noastră veşnică în lumea aceea fără de moarte care va veni...

 Sfântul Iustin cel Nou de la Celie, mare facator de minuni

Cu ale lui sfinte rugaciuni, Doamne miluieste si ne mantuieste pe noi. Amin.


Sfarsit

(fragment din eseul-marturisire Caprioara in raiul pierdut)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu