Pagini

marți, 4 mai 2010

Sfantul Atanasie din Lubensk, Patriarhul Constantinopolului - 2 mai - (I)

Sfantul Atanasie Patelarie
2 mai

Tropar

Dumnezeiască odraslă a creta­nilor,
 păstor al cetăţii celei împă­ră­teşti şi
povăţuitor sfinţit al creş­ti­­nilor de la Dunăre,
comoara cea de mult preţ a Harkovului,
Ata­na­sie înţelepte, primit‑ai har bogat de Sus,
 cu nume nemuritor fiind.
Roa­gă pe Hristos Dumnezeu să mân­­­tu­iască sufletele noastre.


Sfântul Atanasie al III-lea Patelarios, Patriarhul Constantinopolului, Făcătorul de minuni din Lubensk, din Sfântul Botez Alexie, s-a născut în 1560 în insula Creta, în evlavioasa familiegrecească Patelarios. În ciuda educaţiei şi a poziţiei sociale, Alexie a fost atras de viaţa asceţilor creştini. După moartea tatălui său, a devenit novice la una dintre mănăstirile din Tesalonic, cu numele de Anania. De aici, el a plecat mai târziu la mănăstirea Esfigmenu din Muntele Athos, unde a îndeplinit ascultarea de trapezar.

Din Athos, el a călătorit spre mănăstirile palestiniene şi a fost tuns în monahism cu numele de Atanasie. După întoarcerea sa în Tesalonic, a fost hirotonit preot şi a răspândit Evanghelia lui Hristos printre vlahi şi moldoveni, pentru care a şi tradus Psaltirea din limba greacă. Uneori, sfântul mergea în singurătatea Muntelui Athos, cerându-i Domnului binecuvântarea pentru munca sa pastorală. Sfinţenia vieţii sale a atras mulţi creştini care doreau să vadă un adevărat predicator al credinţei ortodoxe.

Prin abilităţile sale remarcabile şi darurile sale duhovniceşti, el a atras atenţia Patriarhului din Constantinopol, Chiril I (Lukaris) (1621-1623). Chemându-l pe nevoitor, Patriarhul Chiril l-a numit predicator al tronului patriarhal. Curând, Sf. Atanasie a fost numit episcop şi a devenit mitropolit al Tesalonicului.

În acest timp, Patriarhul Chiril a căzut în dizgraţia sultanului şi a fost exilat pe insula Tenedos. Sfântul Atanasie a fost ridicat în tronul patriarhal pe 25 martie 1634, în ziua Buneivestiri.

Patriarhul Atanasie a dus o neîncetată luptă împotriva ereticilor, iezuiţilor şi musulmanilor. După numai 40 de zile în scaunul patriarhal, el a fost detronat din cauza intrigilor duşmanilor Ortodoxiei, iar în scaun a fost reaşezat Chiril.

 Naosul Manastirii Sfantul Atanasie Patelarie 

Sfântul a revenit la muntele Athos, unde pentru o perioadă de timp, şi-a continuat viaţa pustnicească. Apoi a redevenit patriarh, dar a fost detronat după numai un an. După aceasta, s-a reîntors la Tesalonic, restabilind legăturile cu Sfântul Munte. Având în vedere persecuţiile intolerabile la care erau supuşi creştinii de către musulmani, Sf. Atanasie (din 1633 până în 1643) a fost nevoit să trimită în mod repetat petiţii Ţarului rus Mihail (1613-1645), în care îl ruga să intervină pentru strâmtorata Biserică a Constantinopolului.

Când viaţa sfântului în Tesalonic i-a devenit imposibilă, a fost nevoit să se refugieze în Moldova, aflată în acel timp sub domnia lui Vasile Lupu. Aici a stat la mănăstirea Sf. Nicolae de lângă Galaţi, însă gândurile sale erau îndreptate tot către Sfântul Munte. El îl vizita deseori, sperând să-şi găsească odihna veşnică acolo, însă Domnul rânduise pentru el altceva.

În 1652, după moartea Patriarhului Chiril I, Sf. Atanasie s-a reîntors în scaunul patriarhal. A rămas în tron doar 15 zile, nemaifiind răbdat de musulmani şi catolici. În timpul ultimei sale slujbe patriarhale, el a ţinut o predică în care a denunţat pretenţiile papei referitoare la jurisdicţia universală asupra întregii Biserici.

Persecutat de musulmani şi de iezuiţii romano-catolici, epuizat fizic, a transferat conducerea Bisericii Constantinopolului mitropolitului Paisie din Laureia şi s-a reîntors în Moldova, unde a fost numit administrator la mănăstirea Sf. Nicolae din Galaţi.

Cunoscând dreapta credinţă şi sensibilitatea poporului rus, Sf. Atanasie a luat drumul Rusiei. În aprilie 1653 a fost primit cu mare cinstede către Patriarhul Nikon al Moscovei (1652-1658) şi de către Ţarul Alexie Mihailovici. Primind daruri generoase pentru nevoile mănăstirii, sfântul a luat drumul întoarcerii spre Galaţi în decembrie 1653. Pe drum s-a îmbolnăvit şi a rămas în mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din oraşul Lubno, în februarie 1654.

Sfintele Moaste ale Patriarhului Atanasie

Podobie
Cel ce pe strămoşii noştri i‑ai po­văţuit
cu darul priceperii tale
şi i‑ai arătat biruitori în ispite,
 în­vred­­niceşte‑ne şi pe noi,
cu pute­rea ce izvorăşte din sfintele tale moaşte,
să păstrăm aprinsă can­dela credin­ţei,
 Sfinte Sfinţite Atanasie, părin­tele nostru prea­iubit.

Simţindu-şi aproape sfîrşitul, sfântul şi-a scris testamentul, trecând la Domnul pe 5 aprilie. Egumenul Petroniu şi obştea mănăstirii l-au îngropat pe patriarh stând în scaun, după obiceiul grecesc. La 1 februarie 1662, Sf. Atanasie a fost proslăvit ca sfânt, iar ziua cinstirii sale a fost desemnată pe 2 mai, odată cu prăznuirea Sf. Atanasie cel Mare.

Moaştele patriarhului Atanasie, proslăvite prin numeroase minuni şi semne, se află în oraşul Harkov, în catedrala Buneivestiri.

Podobie

Cu darul Tău, Mântuitorule,
moaştele slăvitului patriarh
ne fe­resc pe noi de vrăjmaşii cei nea­dor­miţi
şi puterea lor cea tă­mă­dui­toare alungă nepu­tinţele noas­tre.
 Pentru rugăciunile Sfân­tului Ata­nasie,
Unule Iubito­rule de oa­meni, miluieşte‑ne pe noi.


(traducere:Leontie monahul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu