Pagini

vineri, 28 mai 2010

Arhiepiscopul împotriva celor care nu sunt de acord cu vizita papei

Arhiepiscopul Ciprului: “Nu suntem mai puţin ortodocşi nici decât mitropolitul de Lemesou, nici decât mitropolitul de Kirineea, şi nici decât oricare altul…”


Arhiepiscopul împotriva celor care nu sunt de
 acord cu vizita papei

“Nu suntem mai puţin ortodocşi nici decât mitropolitul de Lemesou, nici decât mitropolitul de Kirineea, nici decât oricare altul şi trebuie să înţeleagă asta, altfel se vor izola şi vor rămâne singuri. Dacă doresc să rămână singuri, să rămână”, a declarat astăzi arhiepiscopul Hrisostomos al II-lea, fiind întrebat referitor la cele publicate astăzi de către ziarul ”Φιλελεύθερος” , potrivit cărora paşii mitropolitului de Lemesou, care va lipsi de la ceremonia de primire a papei Benedict la începutul lunii iunie, vor fi urmaţi, potrivit unor informaţii, şi de cel puţin alţi patru arhierei: mitropoliţii de Kirineea, Trimitunda, Karpasia şi Amatunda.

“În biserică există democraţie, există libertatea cuvântului şi fiecare poate să-şi spună punctul de vedere, dar nu se poate ca fiecare să-şi facă de cap. Sinodul hotărăşte şi hotărârea sinodului este obligatorie pentru toţi. Dacă vor ca Biserica să rămână la înălţime şi să gândească una şi să îndrumeze corect poporul nostru sunt datori să se supună hotărârilor sinodului”, a menţionat.

“Am vizitat cinci arhierei Vaticanul şi nu cred că s-a schimbat credinţa noastră, s-a vândut Ortodoxia noastră. Nu suntem noi mai puţin ortodocşi decât mitropolitul de Lemesou, nici decât mitropolitul de Kirineea, nici decât oricare altul şi trebuie să înţeleagă asta, altfel se vor izola, vor rămâne singuri. Dacă doresc să rămână singuri, să rămână. Biserica este dreaptă, dar şi severă. Cui nu-i place, să rămână la el acasă. Aceasta este părerea mea”, a spus.

Fiind întrebat despre enciclica care s-a emis despre vizita papei, arhiepiscopul a spus că au semnat-o toţi şi toţi au fost de acord, “pentru că am spus să ne adresăm poporului nostrum, ca să nu îl amăgească cineva, şi rău, foarte rău, a făcut mitropolitul de Lemesou, care a făcut declaraţii”, a menţionat şi a adăugat: “Să creadă el însuşi ce vrea, are dreptul, dar nu are dreptul să iasă în mass-media şi să smintească poporul nostru. În acest moment, el a făcut sminteala şi nu papa”.

Întrebat fiind dacă se gândeşte să reacţioneze, dacă va continua această situaţie, arhiepiscopul a spus că Biserica hotărăşte sinodal şi că nu are nici o îndoială că sinodul nu va hotărâ de fiecare dată corect.

“Într-adevăr, există câţiva care se delimitează prin opiniile lor, dar nu pot să facă toţi ce le trece prin cap. Datorează supunere faţă de sinod. De multe ori nici eu nu sunt de acord cu un lucru pe care majoritatea îl vrea, dar mă supun hotărârii majorităţii. Nu poate fiecare să facă ce vrea. Dacă vor, pot să rămână la mitropoliile lor. Dacă vor să se izoleze, treaba lor”, a spus.

Răspunzând la altă întrebare, arhiepiscopul a spus că sinodul ordinar va avea loc înainte de sosirea papei în marţea şi miercurea următoare şi “se va expune deci tema numaidecât”.

A menţionat printre altele că deja s-a hotărât de către anterioara şedinţă a sinodului ce episcopi îl vor primi pe papa în Pafos şi ce episcopi îl vor primi la arhiepiscopie.

Întrebat fiind dacă printre ei sunt şi unii din cei care se opun, a răspuns negativ, subliniind că ”am chemat pe cei care vor şi deja s-au oferit, şi sunt suficienţi, iar unii care îl vor primi în Pafos, ca şi mine, îl vor primi şi aici”.

Întrebat dacă episcopii care nu au fost de acord, nu au manifestat interes, arhiepiscopul a răspuns pozitiv subliniind că “acest lucru a fost primit şi am spus-o ca Sinod: să vă fie vremea bună. Nu vreţi să veniţi, nu veniţi, pentru că majoritatea zdrobitoare a sinodului va fi prezentă”.

“Dar nu înţeleg de ce ies public şi smintesc poporul nostru”, a spus. Întrebat dacă aceste poziţii pot să încurajeze episoade din partea laicilor, arhiepiscopul a răspuns: “Cred că da, pot să prindă curaj, dar nu mă neliniştesc pentru că papa este invitat al statului şi statul este dator să-l ocrotească ca pe un oaspete. Nu am nici o nelinişte, pentru că poate oricine să creadă ce vrea, dar nu are dreptul să meargă să jignească un oaspete. Lucrul acesta trebuie să-l înţeleagă toţi. Doar dacă nu vor să se măsoare cu poliţia. Dacă da, atunci vor avea prilejul”.

(trad. I.F., http://aktines.blogspot.com/2010/05/blog-post_5911.html)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu