Pagini

joi, 9 decembrie 2010

9 decembrie - Pomenirea zămislirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu de către Sfânta Ana



Απολυτίκιο της Σύλληψης Αγ. Άννης - 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ






Domnul si Dumnezeul nostru, vrand sa-si gateasca pentru Sine locas insufletit pe pamant, casa sfanta spre salasuirea Lui, a trimis pe ingerul Sau catre dreptii Ioachim si Ana, dintru care a voit sa se nasca Maica Sa si le-a vestiti lor, care erau neroditori si sterpi, ca le-a dat Dumnezeu lor dar de zamislire, spre nasterea Fecioarei. Drept aceea, s-a zamislit Sfanta Fecioara Maria si s-a nascut din samanta barbateasca, insa din fagaduinta, fiind parintii ei, adica, batrani si sterpi. Ca numai Hristos singur S-a nascut din Sfanta Fecioara Maria mai presus de fire, negrait si netalcuit, precum El singur stie, fara de voie trupeasca. Si, Dumnezeu desavarsit fiind, toate ale iconomiei Lui celei dupa trup desavarsit le-a luat asupra Sa, adica firea oamenilor, asa precum a zidit-o si a plasmuit-o dintru inceput.

Deci, ziua aceasta, o praznuim ca aducere aminte a zamislirii Maicii lui Dumnezeu in pantecele maicii sale, Sfanta si dreapta Ana, zamislire binevestita, pe pamant parintilor ei si oamenilor, printr-un inger. Acest lucru l-a facut Dumnezeu, Care din nimic le-a infiintat pe toate, desteptand pantecele cel sterp, spre aducere de rod si pe cea care imbatranise fara de copii, maica nascatoare de copii, cu preaslavire a lucrat-o, sfarsit vrednic al cererii celei drepte a dreptilor ei parinti, pe Fecioara daruind-o, dintru care Insusi Dumnezeu avea sa vina in trup, spre cea de a doua nastere a toate cate sunt.

Ca asa a binevoit Dumnezeu ca niste parinti, intelepti si mijlocitori ai oamenilor, sa nasca fiica pe cea aleasa din toate neamurile, si dinainte hotarata, mai inainte de veci. Si se face acest sobor intru cinstita casa a Nascatoarei de Dumnezeu ceea ce este in Svorani, aproape de preasfanta ei biserica.

Intru aceasta zi, invatatura la zamislirea Preasfintei de Dumnezeu Nascatoarei.

Iubitilor, astazi incepatura si parga mantuirii noastre se face si pantecele dreptei Ana rodeste, dupa vestirea Arhanghelului, pe nepoata dreptului Iesei, din semintia lui David. Ca printr-insa legaturile lui Adam incep sa se deslege, si printr-insa legaturile lui Adam incep sa se deslege, si printr-insa lumea din inselaciune incepe sa se slobozeasca. Pentru ea s-au bucurat Proorocii, asteptand ca din ea sa se nasca Domnul nostru Iisus Hristos. Deci, sa stiti, iubitilor, ca astazi praznuim zamislirea Doamnei noastre, Stapanei Nascatoare de Dumnezeu celei Preacurate.

Drept aceea, cu bucurie sa alergam la biserica ei, la rugaciune cu frica sa stam si Usile cerestii camari sa le deschidem, cu priveghere, cu rugaciuni, cu milostenie si cu post sa ne impodobim. Si asa, sa petrecem cu cinste, praznuind cu bucurie cinstita zi de astazi, zamislirea Preacuratei, pentru ca ea neincetat roaga pentru noi pe Fiul ei si Dumnezeul Nostru. Sa praznuim, nu numai noi singuri indestulandu-ne, ci si pe saraci miluind, pe flamanzi hranind, pe insetati adapand, pe cei goi imbracand, precum Domnul a zis: "Fiti milostivi, precum Domnul a zis: "Fiti milostivi, precum si Tatal vostru cel ceresc milostiv este". Sa urmam, deci, fecioarelor celor intelepte, carora le-a zis Domnul: "Intrati in camara cea cereasca, pentru ca, strain vazandu-ma, m-ai miluit si flamand fiind, m-ati hranit si, insetat, m-ati adapat". Au doar, fratilor, pe Insusi Hristos l-au hranit, sau l-au adapat? Ba nu, ci pe cei ce umbla in lumea aceasta si cer intru numele Domnului; drept aceea si de Imparatia Cerurilor s-au invrednicit.

Rogu-va, dar, pe voi sa fugim si de gheena si de Judecata cea fara de veste. Pentru ca nu stim in care ceas sufletul se va desparti de trup, noi aflandu-ne ori mancand, ori band, umbland sau sezand. Drept aceea, sa avem in tot ceasul pocainta, milostenie, blandete, infranare si asa sa rugam pe Stapanul Hristos, Care poate sa ne miluiasca pe noi. Inca sa ne aducem aminte de marele pastor, cel cu gura de aur, care a zis: "O, fratilor, acestea pentru noi sunt facute, iar nu noi pentru dansele."

Sa nu va intoarceti si sa nu va fie urat de biserica, nici sa va invatati la desertaciuni, ca sa nu se umple cu noi gheena, impreuna cu cei ce au cazut din slava Domnului. Drept aceea iubitilor frati, sa ne nevoim la rugaciune totdeauna, cu curatie, la biserica sa mergem la toate praznicele Domnului nostru Iisus Hristos si la ale Preacuratei Maicii Sale, ca, la sfarsit, sa ne invrednicim a auzi glasul Lui cel prea dorit si prea dulce: "Veniti binecuvantatii Parintelui Meu, de mosteniti imparatia cea gatita voua". Caruia se cuvine slava in veci! Amin.

Proloage

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu