Pagini

sâmbătă, 30 octombrie 2010

30 octombrie - Sfântul Milutin, Ţarul Sârbilor

 Sfântul Milutin, Ţarul Sârbilor,
în istorisirea, cântarea şi cugetarea
Sfântului Ierarh Nicolae al Ohridei şi al Jicei


30 octombrie


Milutin a fost Fiul lui Uroş Întâiul şi al cneaghinei Elena, iar fratele lui a fost Dragutin. El a purtat multe războaie întru apărarea credinţei creştine şi a poporului lui. El a luptat împotriva Împăratului Mihail Paleologul, deoarece acesta acceptase nelegiuita unire cu Roma şi căuta să atragă şi popoarele Balcanice şi încă şi pe monahii athoniţi la a recunoaşte această necurată unire. Ţarul Milutin a luptat spre apărarea graniţelor sale împotriva lui Şisman, căpetenia bulgarilor, şi a lui Nogai, căpetenia tătarilor. El a ieşit învingător din toate războaiele lui, pentru că el îşi punea toată nădejdea numai în Unul Dumnezeu, înaintea Căruia se ruga fierbinte. El a ctitorit mai bine de patruzeci de biserici: în afară de cele ce le-a zidit pe moşiile lui, adică mănăstirile de la Treskavaci, Grageaniţa, Sfântul Gheorghe de la Nagorici, Biserica Născătoarei de Dumnezeu de la Skopiliie, cea de la Baniiska şi altele, el a mai zidit biserici şi în afara Serbiei, la Tesalonic, la Sofia, la Constantinopol, la Ierusalim şi în Sfântul Munte Athos. El a trecut la Domnul în douăzeci şi nouă de zile ale lunii octombrie, din anul 1320. Trupul lui s-a arătat curând după aceea a fi nestricat şi făcător de minuni. El astăzi odihneşte în Biserica Mântuitorului din Sofia, capitala Bulgariei.


Cugetare

Ţarul Milutin al sârbilor, a fost un mare apărător al Ortodoxiei, căci el a scăpat, în veacul în care a trăit, popoarele din Balcani de Uniatism (catolicizare prin unirea cu Roma). La acel timp din istorie, pe când împăratul Imperiului Roman de Răsărit dădea dovadă de conştiinţă slabă, acest slav nobil şi purtător de Dumnezeu s-a ridicat hotărât şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, a salvat curăţia Ortodoxiei, nu doar în ţinuturile lui, ci şi în toate ţinuturile din Balcani. Cel care studiază cu atenţie izvoarele vremii în care este însemnată viaţa Ţarului Milutin înţelege de ce i-a dat Dumnezeu lui biruinţă după biruinţă în toate războaiele şi întreprinderile lui, de-a lungul întregii lui vieţi.

Fiind uns Rege al Sârbilor, Milutin a făgăduit înaintea lui Dumnezeu că va înălţa câte o sfântă biserică în fiecare an al domniei lui. El a domnit timp de patruzeci şi doi de ani, şi patruzeci şi două de sfinte ctitorii stau mărturie de felul dumnezeiesc în care şi-a împlinit făgăduinţa. Dar în afară de aceste sfinte ctitorii, în unele locuri – ca de exemplu la Tesalonic şi la Constantinopol – el a zidit în apropiere de biserici şi spitale şi case de oaspeţi pentru bolnavii şi călătorii săraci, unde aceştia erau găzduiţi şi îngrijiţi gratuit, în afară de aceasta, el însuşi cu mâna lui făcea milostenii bogate din propriile lui averi, care erau enorme.

Adesea, acest rege puternic şi bogat se îmbrăca în haine sărăcăcioase şi, însoţit doar de doi sau trei servitori, păşea prin rândurile poporului sărac, noaptea, şi afla de la ei de durerile lor. De multe ori le dăruia unora ca aceştia daruri neaşteptate şi îmbelşugate. Dar chiar din mijlocul marilor lui bogăţii, Ţarul Milutin ducea o viaţă austeră şi extrem de simplă, deşi nu aşa li se părea şi străinilor. El se obişnuise cu un stil simplu şi frugal de viaţă încă din copilărie, căci aşa îl învăţase tatăl lui, Regele Uroş întâiul. Se cunoaşte cum împăratul Mihail Paleolog a trimis-o la curtea Regelui Uroş pe Anna, fiica lui, spre a fi luată de soţie de Milutin, dar cu gândul de a îl îndupleca pe regele sârb să intre în unire cu Roma. Dar Regele Uroş, văzând luxul extravagant al Annei precum şi comportamentul ei uşuratic şi nesăbuit, asemenea şi al suitei cu care venise, a zis: “Ce însemnează toate acestea, şi ce folos pot aduce ele? Noi nu suntem obişnuiţi cu o astfel de viaţă”. în acelaşi timp, el a indicat către o cneaghină sârbă, care mânuia cu îndemânare o furcă de tors: “Iată, felul acesta de ţesătură ne place nouă să poarte cea care ne va fi nouă noră”.

Cântare de laudă la Sfântul Milutin,
Ţarul sârbilor
Sfântul lui Dumnezeu, Milutin viteazul,
Grea sarcină pe pământ a avut:
El Credinţa Creştină de schismatici apărat-a
Şi pe norod l-a păzit de cruzii tirani.
El a fost biciuit ce-a ars pre Paleologul Împărat,
Şi biciul ce-amarnic pe latini a lovit.
Milutin pe toţi necredincioşii călcat-a
Şi Scumpa Ortodoxie sus a ţinut!
Comoară scumpă i-a fost Ortodoxia
Precum odinioară lui Iustinian cel Mare
Imperiala coroană a lui, cea în perle rare bătută!
Asemenea iar lui Iustinian preaslăvitul,
Milutin ţarul înălţat-a bogăţie de ctitorii!
El în sus înălţat-a a Bisericii slavă,
Vestită făcut-o-a el pe pământ!
Cu putere de rege a guvernat a lui ţară,
Dar de Hristos mintea lui n-a despărţit nicicând.
Astfel a viteazului ţar inimă fost-a neîntinată,
Preacuviosă a lui minte, într-al lumii vârtej,
Iar Dumnezeu Care pururi doar la inimă cată,
Pe Cneazul Milutin răsplătit-a cu nemurirea Lui.
Cu nemurire sufletul, cu nestricăciune trupul,
Căci iată şi-acum ţarul nostru e-ntreg!
Aşa cum pe pământ neînfricat ai fost,
O, minunate Ţare,
Apără-ne pre noi şi-naintea Tatălui Ceresc!
Roagă-te Lui păcatele noastre să ierte,
Şi ne mijloceşte nouă un colţişor de Rai!


Sursa: Sfântul Nicolae Velimirovici, Proloagele de la Ohrida, vol. II

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu