Pagini

vineri, 17 septembrie 2010

Stiri - Vizita Papei în Marea Britanie, un scandal - 16.09,2010

Magda Crişan
16.09.2010

Vizita Papei în Marea Britanie, un scandal

Călătoria de patru zile pe o care o începe astăzi Papa Benedict al XVI-lea în Marea Britanie, prima vizită de stat pe care o efectuează un Suveran Pontif în Regat în ultimii 570 de ani, este însoţită de scandal la tot pasul.

Mâna dreaptă a Suveranului Pontif, cardinalul Walter Kasper (77 de ani) a renunţat în ultima clipă să mai participe la vizita papală după ce a declarat presei germane că Regatul Unit este o ţară înapoiată.

Cardinal: Marea Britanie, lumea a treia

"Când ajungi pe Heathrow, crezi că eşti undeva în lumea a treia", a explicat el jurnaliştilor de la revista ,,Focus,,. El a criticat britanicii pentru ,,atmosfera agresivă de ateism,, din ţara lor, în care creştinii sunt discriminaţi. ,,Dacă porţi o cruce eşti discriminat. Noi vrem să arătăm public credinţa noastră,, a mai spus cardinalul. El a mai apreciat că "nu crede că femeile vor fi hirotonisite în următorii 100 sau 200 de ani".

Scandal din ajun

"Protestanţii nu au celibatul şi au femei-preot, dar această religie are problemele ei", a comentat Kasper. Cardinalul urma să participe la discuţiile cu reprezentanţii Bisericii Angliei, în cursul vizitei de patru zile. Oficialii de la Vatican au spus că acesta s-a retras "din cauza unei boli". În schimb, alţii au asigurat că retragerea din delegaţia papală este motivată de tensiunile apărute după declaraţiile sale agresive apărute în ,,Focus,,.

Prezenţă de milioane de euro

Vizita Papei Benedict al XVI-lea care include opriri la Glasgow, Londra şi Birmingham, a fost dur criticată pentru costurile mari pe care le presupune şi care sunt suportatede contribuabilii britanici. Guvernul condus de David Cameron va acoperi cheltuieli în valoare de 10-12 milioane de lire sterline (12-14 milioane de euro), iar Biserica Catolică locală 9-10 milioane de lire sterline (11-12 milioane de euro).

Aşa se explică şi reticenţa britanicilor faţpă de venirea Suveranului Pontif. Potrivit unui sondaj publicat de The Times doar 14 la sută dintre britanici s-au declarat în favoarea vizitei Papei în ţara lor. Alţi 57 la sută au susţinut că nu au idee formată despre vizita Papei, dar ,,că nu ar trebui ca statul să cheltuiască banii contribuabililor". Sondajul arată că peste 70 la suta dintre persoanele chestionate cred că Suveranul Pontif ar trebui sa renunţe la opoziţia faţă de avort şi la aceea faţă de contracepţie.

Premieră, live pe net

Deplasarea lui Benedict al XVI-lea este prima vizită de stat a unui Papă în Marea Britanie. Ioan Paul al II-lea a fost in 1982 primul Suveran Pontif care a mers în această tară, după ce regele Henry al VIII-lea s-a distanţat de Roma şi de catolicism în 1534, înfiinţând Biserica Anglicană. Atunci a fost vorba doar de o vizită pastorală. Credincioşii catolici din lumea întreagă vor putea urmări toate evenimentele călătoriei papale live, de la istorica întâlnire a Pontifului cu Regina Elisabeta în Edinburg la beatificarea Cardinalului John Henry Newman în Birmingham pe site-ul ThePapalVisit.org.uk/live.

http://www.adevarul.ro/international/europa/Vizita_Papei_in_Marea_Britanie-un_scandal_0_336566676.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu