Pagini

luni, 5 iulie 2010

Sfantul Voievod Stefan cel Mare - Slujba, Acatistul


Slujba Sfantului Stefan cel Mare
(2 IULIE)




Slujba Sfantului Stefan cel Mare - VECERNIA MICA

La Doamne strigat-am..., stihirile pe 4, glasul al 4-lea:

Podobie: Dat-ai semn celor ce se tem...

Veniti toti credinciosii, cu inimi curate si cu dreapta credinta, sa laudam cu cantari duhovnicesti pe slavitul Stefan Voievod, fiul preaiubit al parintilor sai Bogdan si Maria, care s-a aratat, prin ravna dumnezeiasca, Soare al Moldovei, mare binefacator al Casei lui Dumnezeu si catre Domnul pururea rugator (de doua ori).


Pe aparatorul intregii crestinatati si al credintei noastre stramosesti, pe atletul lui Hristos, pe Binecredinciosul Stefan Voievod, care ne apara de potrivnici, toti credinciosii sa-l laudam. Astazi, impreuna cu intreaga suflare romaneasca, cu aleasa evlavie si cu inimi curate, cinstim faptele marete ale slavitului Stefan Voievod, ostasul lui Hristos, cel ce s-a luptat pentru dreapta credinta, pe care intr-un glas cu cantari duhovnicesti sa-l laudam.

Slava..., glasul al 4-lea:

Veniti toti iubitorii de rugaciune, unind credinta cu fapta buna, sa laudam pe slavitul Stefan al Moldovei, care prin acestea a bineplacut lui Dumnezeu, iar dupa stramutarea la cerestile locasuri se roaga neincetat pentru pacea lumii si mantuirea sufletelor noastre.

Si acum... a Braului (daca nu este duminica), glasul al 2-lea:

Gandul si mintea curatindu-ne, cu ingerii sa praznuim si noi luminat, incepand cantarea lui David, Fecioarei Mirese a Imparatului Hristos Dumnezeului nostru, zicand: scoala-Te, Doamne, intru odihna Ta, Tu si chivotul sfinteniei Tale, ca ai impodobit-o pe dansa ca pe o camara frumoasa, si ai daruit-o cetatii Tale, Stapane, sa o apere si sa o acopere de cei potrivnici, cu puternica taria Ta, pentru rugaciunile ei.

La Stihoavna: glasul al 2-lea,

Podobie: Ca pe un viteaz ...

Astazi, toti credinciosii salta de bucurie, vazand cum se cinsteste cu alese laude si cantari duhovnicesti Voievodul Stefan, aparatorul Moldovei, prin care Dumnezeu S-a preamarit.

Stih: Inaltat-am pe cel ales din poporul Meu, aflat-am pe David sluga Mea, cu untdelemn sfant al Meu l-am uns pe el.
Astazi, Cuviosul Daniil Sihastrul se bucura ca fiul sau duhovnicesc acum este laudat dupa cuviinta cu psalmi si cantari duhovnicesti, pentru marea sa iubire fata de tara stramoseasca si credinta crestineasca.

Stih: Pentru aceasta Te-a uns pe Tine Dumnezeul Tau, cu untdelemnul bucuriei, mai mult decat pe partasii Tai. Toate cetele purtatorilor de biruinta, la praznuirea dreptului Voievod, isi unesc glasurile in rugaciuni si cantari de lauda, slavind pe Dumnezeu, Care prin cruce a dat biruinta alesului Sau asupra potrivnicilor; pentru aceea cu credinta si noi ne rugam: pomeneste-ne, Doamne, in imparatia Ta, dimpreuna cu cel pe care l-ai iubit.

Slava... asemenea
Astazi, toata suflarea romaneasca, intr-un glas il lauda, cu inima smerita, pe mult iubitorul Casei lui Dumnezeu, pe fericitul Stefan, marele ctitor de locasuri sfinte in care neincetat Se preamareste Dumnezeu, Cel Unul in fiinta si inchinat in trei Ipostasuri.

Si acum... a Braului
glasul al 2-lea, Podobie: Ca pe un viteaz ...

Racla care tine vesmantul tau, Preacurata, chivot de sfintenie si sfintita ingradire, slava si lauda, si izvor de tamaduiri robilor tai, in toate zilele se arata, la care, astazi, cu evlavie adunandu-ne, laudam maririle tale cele multe si noianul minunilor.
Troparul Sfantului Stefan cel Mare glasul 1

Aparator neinfricat al credintei si patriei strabune, mare ctitor de locasuri sfinte, Stefane Voievod, roaga pe Hristos Dumnezeu, sa ne izbaveasca din nevoi si din necazuri.


Slava... Si acum... a Braului Tropar, glasul al 8-lea:

Nascatoare de Dumnezeu Pururea Fecioara, acoperamantul oamenilor, vesmantul si braul preacuratului tau trup, puternic acoperamant cetatii tale ai daruit. Nascand mai presus de fire si nestricata ramanand, intru Tine si firea si vremea se innoiesc.

Slujba Sfantului Stefan cel Mare - VECERNIA MARE:


Dupa obisnuitul Psalm, se canta: Fericit barbatul- ..., starea intai
La Doamne strigat-am - ..., stilurile pe 8, glasul al 4-lea: trei ale Braului si cinci ale Sfantului
Podobie: Dat-ai semn celor ce se tem...

Veniti toti credinciosii, cu inimi curate si cu dreapta credinta, sa laudam cu cantari duhovnicesti pe slavitul Stefan Voievod, fiul preaiubit al parintilor sai Bogdan si Maria, care s-a aratat, prin ravna dumnezeiasca, Soare al Moldovei, mare binefacator al Casei lui Dumnezeu si catre Domnul pururea rugator (de doua ori).


Pe aparatorul intregii crestinatati si al credintei noastre stramosesti, pe atletul lui Hristos, pe Binecredinciosul Stefan Voievod, care ne apara de potrivnici, toti credinciosii sa-l laudam.


Astazi, impreuna cu intreaga suflare romaneasca, cu aleasa evlavie si cu inimi curate, cinstim faptele marete ale slavitului Stefan Voievod, ostasul lui Hristos, cel ce s-a luptat pentru dreapta credinta, pe care intr-un glas cu cantari duhovnicesti sa-l laudam.


Veniti toti iubitorii de rugaciune, unind credinta cu fapta buna, sa laudam pe slavitul Stefan al Moldovei, care prin acestea a bineplacut lui Dumnezeu, iar dupa stramutarea la cerestile locasuri se roaga neincetat pentru pacea lumii si mantuirea sufletelor noastre.


Astazi, toti credinciosii salta de bucurie, vazand cum se cinsteste cu alese laude si cantari duhovnicesti Voievodul Stefan, aparatorul Moldovei, prin care Dumnezeu S-a preamarit.


Astazi, Cuviosul Daniil Sihastrul se bucura ca fiul sau duhovnicesc acum este laudat dupa cuviinta cu psalmi si cantari duhovnicesti, pentru marea sa iubire fata de legea stramoseasca si credinta crestineasca.


Toate cetele calugarilor la praznuirea dreptului Voievod, isi unesc glasurile in rugaciuni si cantari de lauda, slavind pe Dumnezeu, Care prin cruce a dat biruinta alesului Sau asupra potrivnicilor; pentru aceea cu credinta si noi ne rugam: pomeneste-ne Doamne, intru imparatia Ta, dimpreuna cu cel pe care l-ai iubit.


Astazi, toata suflarea romaneasca intr-un glas il lauda, cu inima smerita, pe binefacatorul Casei lui Dumnezeu, pe fericitul Stefan, mare ctitor de locasuri sfinte in care neincetat Se preamareste Dumnezeu, Cel Unul in fiinta si inchinat in trei Ipostasuri.

Slava..., glasul al 2-lea -

Veniti binecredinciosilor crestini sa laudam pe fiul dreptei credinte si aparatorul crestinatatii, pe marele Stefan al Moldovei, care cu vitejie si intelepciune s-a luptat, si a biruit, cu puterea lui Dumnezeu, pe potrivnicii tarii si ai credintei stramosesti. Acest vrednic cinstitor de Hristos s-a intrarmat in luptele sale cu puterea Sfintei Cruci, cu pavaza dreptei credinte, a dragostei de neam si a nadejdii in ajutorul lui Dumnezeu. Pentru aceasta sa alergam toti la mormantul sau cu smerenie si cu neclintita credinta, rugand pe milostivul Dumnezeu, ca prin rugaciunile lui sa ne dea biruinta asupra potrivnicilor, pace lumii si mantuire sufletelor noastre.

Si acum... a Braului, glasul al 2-lea:

Gandul si mintea curatindu-ne, cu ingerii sa praznuim si noi luminat, incepand cantarea lui David, Fecioarei Mirese a imparatului Hristos Dumnezeului nostru, zicand: scoala-Te, Doamne, intru odihna Ta, Tu si chivotul sfinteniei Tale, ca ai impodobit-o pe dansa ca pe o camara frumoasa, si ai daruit-o cetatii Tale, Stapane, sa o apere si sa o acopere de cei potrivnici, cu puternica taria Ta, pentru rugaciunile ei.

VOHOD, Lumina lina..., apoi

Prochimenul zilei (unde este hram, Prochimenul: Cine este Dumnezeu...)

Paremiile

Din cartea a treia a Regilor, citire: (VIII, 22, 27-30)
Apoi a stat Solomon inaintea jertfelnicului Domnului, in fata intregii adunari a lui Israel, si si-a ridicat mainile la cer si a zis: "Oare adevarat sa fie ca Domnul va locui cu oamenii pe pamant? Cerul si cerul cerurilor nu Te incap, cu atat mai putin acest templu pe care l-am zidit numelui Tau; insa cauta la rugaciunea robului Tau si la cererea lui, Doamne Dumnezeul meu! Asculta strigarea si rugaciunea lui cu care se roaga Tie astazi; sa-Ti fie ochii Tai deschisi ziua si noaptea la templul acesta, la acest loc, pentru care Tu ai zis: "Numele Meu va fi acolo"; sa asculti strigarea si rugaciunea cu care robul Tau se va ruga in locul acesta. Sa asculti rugaciunea robului Tau si a poporului Tau, Israel, cand ei se vor ruga in locul acesta; sa asculti din locul sederii Tale cel din ceruri, sa asculti si sa miluiesti".

Din proorocia lui Isaia, citire: (LXI, 10; LXII, 1-5)
Bucura-Ma-voi intru Domnul, salta-va de veselie sufletul Meu intru Dumnezeul Meu, ca M-a imbracat cu haina mantuirii, cu vesmantul veseliei M-a acoperit. Ca unui mire Mi-a pus Mie cununa si ca pe o mireasa M-a impodobit cu podoaba.
Pentru Sion nu voi tacea si pentru Ierusalim nu voi avea odihna pana ce dreptatea lui nu va iesi ca lumina si mantuirea lui nu va arde ca o flacara. Atunci neamurile vor vedea dreptatea ta si toti regii slava ta si te vor chema pe tine cu nume nou, pe care-l va rosti gura Domnului. Si tu vei fi ca o cununa de marire in mana Domnului si ca o diadema regala in mana Dumnezeului tau. Si nu ti se va mai zice tie: "Alungata", si tarii tale: "Pustiita", ci tu te vei chema: "intru tine am binevoit" si tara ta: "Cea cu barbat", ca Domnul a binevoit intru tine si pamantul tau va avea un sot. Si in ce chip tanarul se insoteste cu fecioara, Cel ce te-a zidit Se va insoti cu tine, si in ce chip mirele se veseleste de mireasa, asa Se va veseli de tine Dumnezeul tau!

Din proorocia lui Isaia, citire: (LX, 1-15)
Lumineaza-te, lumineaza-te, Ierusalime, ca vine lumina ta, si slava Domnului peste tine a rasarit! Caci iata intunericul acopera pamantul, si bezna, popoarele; iar peste tine rasare Domnul, si slava Lui straluceste peste tine. Si vor umbla regi intru lumina ta si neamuri intru stralucirea ta. Ridica imprejur ochii tai si vezi, ca toti se aduna si se indreapta catre tine. Fiii tai vin de departe si fiicele tale sunt aduse pe umeri. Atunci vei vedea, vei straluci si va bate tare inima ta si se va largi, caci catre tine se va indrepta bogatia marii si avutiile popoarelor catre tine vor curge. Caravane de camile te vor acoperi, si dromadere din Madian si Efa. Toate sosesc din Seba, incarcate cu aur si cu tamaie, cantand laudele Domnului. Toate turmele Chedarului la tine se vor aduna, berbecii din Nebaiot te vor sluji pe tine si ca o jertfa bineplacuta se vor urca pe jertfelnicul Meu, si templul rugaciunii Mele se va slavi. Cine zboara ca norii si ca porumbita spre salasul ei? Caci pentru Mine se aduna corabiile, in frunte cu cele din Tarsis, ca sa aduca de departe pe feciorii tai; aurul si argintul lor pentru numele Dumnezeului tau si pentru Sfantul lui Israel, Care te preamareste.
Feciorii de neam strain zidi-vor zidurile tale si regii lor in slujba ta vor fi, ca intru mania Mea te-am lovit si in indurarea Mea M-am milostivit de tine. Portile tale mereu vor fi in laturi, zi si noapte vor ramane deschise, ca sa se care la tine bogatiile neamurilor, iar regii lor in fruntea lor vor fi. Caci neamul si regatul care nu vor sluji tie vor pieri si neamurile acelea vor fi nimicite. Marirea Libanului, chiparosul, ulmul si merisorul la tine vor veni, cu totii laolalta, ca sa impodobeasca locasul cel sfant al Meu, si Eu voi slavi locul unde se odihnesc picioarele Mele. Si feciorii asupritorilor tai smeriti la tine vor veni si se vor inchina la picioarele tale toti cei ce te-au urat si pe tine te vor numi: cetatea Domnului, Sionul Sfantului lui Israel. Din parasita si defaimata ce erai pe veci, voi face din tine mandria veacurilor, bucurie din neam in neam.

LA LITIE

Stihira hramului, apoi Idiomela Sfantului, glasul al 6-lea:

Astazi se bucura cetatea de scaun a Sucevei, dimpreuna cu cetatile de pe malul Nistrului si din toata Moldova, pe care nebiruitul Stefan Voievod le-a inaltat si intarit intru apararea crestinatatii si pamantului strabun. Drept aceea se cuvine sa ne bucuram si noi impreuna cu mosii si stramosii care s-au jertfit pentru neam si credinta strabuna, laudand cu cantari duhovnicesti pe Dreptcredinciosul Voievod Stefan al Moldovei.

Slava... glasul al 5-lea -

Impodobeste-te cetate a Sucevei, ca astazi stapanul tau, aparatorul Moldovei si al crestinatatii, este laudat la mormantul sau din Sfanta Manastire Putna, care a fost aleasa loc de odihna a celui ce nu a avut odihna intru apararea dreptei credinte.

Si acum... a Braului, glasul al 2-lea:

Ca si cu o cununa prea luminoasa s-a imbracat Biserica lui Dumnezeu cu Sfantul tau vesmant, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, si bucurandu-se se lumineaza astazi, si in taina se veseleste graind tie stapana: Bucura-te diadema cinstita si coroana dumnezeiestii slave; bucura-te singura slava a plinirii si vesnica veselie; bucura-te limanul si folosinta celor ce alearga la tine, si mantuirea noastra.

LA STIHOAVNA

Stihirile, glasul 1:

Cinstita este inaintea Domnului moartea cuviosului Sau, glasuieste David psalmistul. Cinstita este inaintea Domnului si moartea binecredinciosului Voievod, asa cum marturiseste poporul, care l-a plans ca pe un parinte al sau, numindu-l, Stefan cel Mare si Sfant".

Stih: Inaltat-am pe cel ales din poporul Meu, aflat-am pe David sluga Mea, cu untdelemn sfant al Meu l-am uns pe el.

Placut fiind lui Dumnezeu, marite Stefane, ti s-au aratat Sfintii Mari Mucenici: Procopie, Gheorghe si Dimitrie, intarindu-te in lupta cu potrivnicii crestinatatii, pe care cu puterea lui Dumnezeu i-ai biruit.

Stih: Pentru aceasta Te-a uns pe Tine Dumnezeul Tau, cu untdelemnul bucuriei, mai mult decat partasii Tai.


Pe cei trei mari Sfinti Mucenici ai lui Hristos si ostasi purtatori de biruinta i-ai avut ocrotitori in luptele tale, marite Stefane, carora biserici prea-frumoase le-ai inaltat, ca in ele sa Se preaslaveasca Dumnezeu, Care, prin mijlocirile lor, ti-a dat tie biruinta asupra vrajmasilor.

Slava... glasul 1 -

Mormantul tau, Sfinte Stefane Voievod, loc sfant de inchinaciune s-a facut noua celor de un neam si o credinta cu tine, strajuit fiind pururea de lumina candelei, pentru tine, o purtatorule de lumina a biruintei. Primeste in dar rugaciunile noastre si le inalta ca o tamaie cu bun miros catre tronul dumnezeiesc, ca sa primim in dar de la Dumnezeu pace sufletelor noastre si mare mila.

Si acum... a Braului, glasul al 4-lea:

Sfanta punere in racla a vesmantului tau, Stapana, praznuire o am castigat veselindu-ne, ca astazi ai binevoit a se da cetatii tale sfintita imbracaminte, camara nefurata, dar cinstit, bogatie nemutata, izvor de tamaduiri plin de daruri duhovnicesti.

La binecuvantarea painilor

Troparul Sfantului stefan cel Mare glasul 1 -

Aparator neinfricat al credintei si patriei strabune, mare ctitor de locasuri sfinte, Stefane Voievod, roaga pe Hristos Dumnezeu, sa ne izbaveasca din nevoi si din necazuri, (o data)

Alt tropar, glas - 2

Neinfricat aparator al dreptei credinte, te-a avut pe tine Biserica lui Hristos, Binecredinciosule Voievod Stefane, pentru care tot poporul te-a numit mare, bun si sfant, si te-a cinstit. Drept aceea noi pururea te avem intaritor credintei noastre ortodoxe si al tarii ocrotitor, prin rugaciunile tale cele catre Dumnezeu.

Troparul Braului, glas 8:

Nascatoare de Dumnezeu Pururea Fecioara, acoperamantul oamenilor, vesmantul si braul preacuratului tau trup, puternic acoperamant cetatii tale ai daruit. Nascand mai presus de fire si nestricata ramanand, intru Tine si firea si vremea se innoiesc.

Slujba Sfantului Stefan cel Mare - UTRENIA:


La Dumnezeu este Domnul..., Troparul Braului de doua ori

Slava... al Sfantului, Si acum... al Braului

Dupa Catisma intai, Sedelna, glas 3

Podobie: Pentru marturisirea...

Veniti toti credinciosii sa laudam dupa vrednicie pe aparatorul dreptei credinte, pe slavitul Stefan cel cu nume de cununa, care cu dreptate si cu dragoste a carmuit poporul incredintat lui de Dumnezeu biruind pe cei potrivnici cu puterea Sfintei Cruci.

Slava... Si acum... a Braului glas 4, Podobie: Aratatu-Te-ai astazi...

Punerea in racla a cinstitului tau vesmant o praznuieste astazi poporul tau, Prealaudata, si neincetat canta tie: Bucura-te, Fecioara, lauda crestinilor!

Dupa Catisma a doua, Sedelna, glas 6 Podobie... Puterile ingeresti...

Astazi cetele ctitorilor, ostirea tarii si vietuitorii manastirilor se bucura, impreuna cu toti credinciosii, aducand laude lui Dumnezeu, in ziua cinstirii celui care si-a impodobit capul cu cununa biruintelor si a faptelor bune, inteleptul carmuitor al Moldovei, Stefan Voievod. Drept aceea impreuna sa strigam: Slava Tie, Doamne, Cel ce ai daruit alesului Tau unele ca acestea.

Slava... Si acum..., a Braului glas 4, Podobie: Aratatu-Te-ai astazi...

Praznuieste astazi lumea cinstita punerea in racla a vesmantului tau, o curata, si cu dragoste canta tie: Bucura-te, Fecioara, ajutatoarea credinciosilor.

POLIELEUL: Robii Domnului...
MARIMURILE-

Stih 1: Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria.

Stihira: Fericimu-te pe tine, Binecredinciosule Voievod Stefane, ca iubind pe Dumnezeu, credinta ai aparat si lacasuri sfinte ai zidit.

Alta stihira: Veniti, toti iubitorii de Hristos, sa laudam pe maritul Voievod Stefan, zicand: pe marele aparator al crestinatatii.

Stihuri:
Fulgerele Lui au luminat lumea.
Ca a intarit lumea care nu se va clinti.
In tot pamantul a iesit vestirea lor si la marginile lumii cuvintele lor.
Vestiti printre neamuri marirea Lui si la toate popoarele minunile Lui.
Supus-a popoarele noua si neamurile sunt sub picioarele noastre.

Dupa Polieleu, Sedelna glas 8: Podobie: Pre intelepciunea....

Cu puterea credintei intarindu-se Dreptcredinciosul Voievod, cu vrednicie crestineasca a purtat pe umerii sai Crucea lui Hristos. Nici necazurile vietii, nici amaraciunea ispitelor si nici durerea ranilor nu i-au slabit ravna si dragostea pentru apararea credintei si a tarii. Povatuitor prea luminat avand pe Sfantul Daniil Sihastrul, a luptat cu vitejie, biruind prin Cruce pe toti vrajmasii vazuti si nevazuti. Drept aceea, cu bucurie sa strigam:
Slava Tie, Doamne, Care dai biruinta celor ce cu dreapta credinta savarsesc sfanta pomenirea lui.

Slava... Si acum... a Braului, glas 4: Podobie: Cel ce Te-ai inaltat...

Izvoarele tamaduirilor, Nascatoare de Dumnezeu, care ies din preacinstita racla a acoperamantului tau ca din Eden, adapa fata pamantului, varsand daruri celor ce te cinstesc pe tine cu credinta. Pentru aceasta te laudam si, cu credinta, te slavim, si, cu multumita, te cantam pururea: Bucura-te, ceea ce esti singura nadejde a celor ce te lauda!

Antifonul intai al glasului 4

Prochimen, glas 4
Inaltat-am pe cel ales din poporul Meu; aflat-am pe David sluga Mea, cu untdelmn sfant al Meu l-am uns pe el.

Stih: Pentru aceasta Te-a uns pe Tine, Dumnezeul Tau cu untdelemnul bucuriei, mai mult decat pe partasii Tai.
Toata suflarea...

Evanghelia de la Utrenia Sfintilor imparati Constantin si Elena (Ioan X, 9-16):
Zis-a Domnul: Eu sunt usa...

Psalmul 50 Slava..., glas 2

Pentru rugaciunile Binecredinciosului Tau Stefan, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Si acum...,
Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta...

Stihira, glas 6 -
Pomenirea Binecredinciosului Voievod Stefan, ca niste mir prea sfant, s-a revarsat astazi peste noi toti, care cu dragoste il cinstim, pentru credinta cea dreapta, roditoare de fapte bune: zidind biserici, ajutand pe cei saraci si multumind lui Dumnezeu pentru toate bunatatile primite prin bunatatea Sa.

CANOANELE
Se pun: al Nascatoarei de Dumnezeu pe 6, din Minei, al Binecredinciosului Voievod Stefan pe 8.

Al Nascatoarei de Dumnezeu:
Cel dintai cu irmosul pe 6, alcatuire a lui Iosif.

Cantarea 1, glas 4:
Canonul Binecredinciosului Voievod Stefan

Cantarea 1, glas 8 Irmos: Apa trecand-o ca pe uscat...

Din copilarie iubind pe Dumnezeu, dreapta credinta ai aparat, fericite Stefane, biruind pe vrajmasi cu puterea lui Dumnezeu.

Dragostea de tara si dreapta credinta le-ai primit de la mama ta, marite Voievod, iar ravna pentru apararea lor de la tatal tau, Bogdan, ai invatat-o.

Slava...
Moartea nedreapta a tatalui tau te-a facut sa lupti pentru dreptate si sa iei carma tarii, pe care ai condus-o cu intelepciune si iubire de oameni, aparand vitejeste, cu puterea lui Dumnezeu, glia romaneasca si credinta crestina.

Si acum...
Ceea ce esti usa a dumnezeiescului Rasarit, deschide-mi usile pocaintei si din usile pacatului celui de moarte purtator, cu mijlocirea ta, scapa-ma, Stapana.

Catavasie: Deschide-voi gura mea...

Cantarea a 3-a

Irmos: Doamne, Cel ce ai facut...

Multe ai patimit in viata ta, Binecredinciosule Voievod: rana nevindecata de la picior, moartea celor din neamul tau, ura necredinciosilor si multe alte suferinte; dar nici una dintre ele nu te-au despartit de dragostea lui Hristos Dumnezeu.


Luand aminte la cuvintele apostolului: "Voua vi s-a daruit, pentru Hristos, nu numai sa credeti in El, ci sa si patimiti pentru EV cu neclintita statornicie le-ai implinit, Sfinte Stefane.

Slava...

Stiind ca lauda crestinilor este Crucea lui Hristos, pe aceasta ai avut-o arma nebiruita, in luptele cu potrivnicii credintei crestine, pe care biruindu-i, lauda neincetata lui Dumnezeu ai adus, zidind biserici si manastiri, frumoase cetati ale dreptei credinte.

Si acum...

Din sfintita vietuire cazand eu, Preacurata, m-am asemanat necuvantatoarelor si osandit de tot m-am facut. Ceea ce ai nascut pe Judecatorul, de toata judecata scapa-ma si ma miluieste.

Sedelna, glas 8 Podobie: Pe intelepciunea si Cuvantul...

Cu ce laude vom incununa indeajuns pomenirea maritului Stefan, cel ce pururea ne povatuieste cu pilda vietii sale la smerenie si pocainta, caci el a zis dupa infrangerea de la Razboieni: "Crestinii au fost biruiti de pagani cu voia lui Dumnezeu, ca sa ma pedepseasca pentru pacatele mele si laudat sa fie numele Lui". Aceste cuvinte, punandu-le in inimile noastre, sa ne invatam a multumi lui Dumnezeu pentru toate si cu umilinta sa ne marturisim pacatele, pentru a lua iertare de la Hristos, Dumnezeul nostru.

Slava... Si acum... a Braului glas 4,
Podobie: Cel ce Te-ai inaltat...

Izvoarele tamaduirilor, Nascatoare de Dumnezeu, care ies din preacinstita racla a acoperamantului tau ca din Eden, adapa fata pamantului, varsand daruri celor ce te cinstesc pe tine cu credinta. Pentru aceasta te laudam si, cu credinta, te slavim, si, cu multumita, te cantam pururea: Bucura-te, ceea ce esti singura nadejde a celor ce te lauda!

Cantarea a 4-a
Irmos: Auzit-am, Doamne, taina...
inaltand biserici in tara si peste hotare, cu bucurie ai cantat lui Dumnezeu: "Cat este de bine si cat e de frumos sa locuiasca fratii impreuna". Pentru aceasta cu credinta te laudam.
Cu crestineasca dragoste te-ai indreptat catre manastirile din Sfantul Munte Athos, dandu-le cele trebuitoare pentru a-si redobandi frumusetea si trainicia cea dintai.

Slava...
Iubind podoaba Casei lui Dumnezeu, te-a sfintit pe tine Parintele luminilor, si dorind sa te impartasesti pururea din binecuvantarea sfintelor rugaciuni, acum neincetat esti pomenit in ceata ctitorilor preafericiti, pentru faptele dragostei tale crestinesti.

Si acum...
Lumineaza sufletul meu cel intunecat de pacate, ceea ce ai nascut pe Soarele dreptatii, pururea Fecioara.

Cantarea a 5-a Irmos: Manecand strigam Tie...
Iubitor al rugaciunii fiind tu, pe aceasta pe buze si in inimi ai avut-o pururea, pentru aceasta Dumnezeu ascultandu-te, ti-a daruit biruinta asupra vrajmasilor vazuti si nevazuti, Voievodule.
Sprijinitori ai luat in rugaciunile tale catre Dumnezeu pe cuviosii parinti si ceata preotilor, inaltand impreuna cu ei biserici si manastiri, pe care le-ai inzestrat cu cele de trebuinta.

Slava...
Dragostea de rugaciune si post de la mama ta, Maria Doamna, ai invatat-o, incredintat fiind ca biruinta asupra vrajmasilor crestinatatii numai prin acestea, cu ajutorul lui Dumnezeu, este dobandita.

Si acum...
Sufletul meu, cel ce prin indemnarea sarpelui cu desfatari trupesti intinat s-a facut, curateste-l Fecioara Preacurata.

Cantarea a 6-a Irmos: Rugaciunea mea voi varsa...
Vazand multimea dusmanilor ce se ostesc impotriva tarii tale si a dreptei credinte, ti-ai pus nadejdea in Dumnezeu, intarit fiind in lupte de Sfintii Mari Mucenici Gheorghe, Dimitrie si Procopie.
Cu semnul Sfintei Cruci si cu icoana Sfantului Mare Mucenic Gheorghe insemnand steagurile ostirii tale, ai biruit pe toti potrivnicii tarii si ai credintei neamului crestinesc.

Slava...
Porunca iubirii si a iertarii vrajmasilor te-ai ostenit a o implini iertand pe tatarul Oana si cu aceeasi iubire si iertare ai chemat in tara pe Mihu, alungand din inima ta toata ura si mania, dand uitarii relele pricinuite de ucigasii tatalui tau.

Si acum...
Vindeca inima mea cea bolnava si ranita cumplit cu muscarea celui viclean, Fecioara, si ma invredniceste vindecarii si ma miluieste pe mine cel ce nadajduiesc intru tine, cu rugaciunile tale, Preacurata.

CONDAC, glas 1
Iubind pe Dumnezeu cu adevarat, slavite Stefane, sfinte biserici si manastiri ai inaltat; pe cei saraci ai ajutat si pe cei gresiti i-ai iertat. Pentru aceste fapte ale tale, Dumnezeu te-a inzestrat cu intelepciune si putere ca sa biruiesti pe vrajmasii tarii tale si ai credintei crestinesti. Drept aceea, te cinstim si parinte te numim.

ICOS
Pe tine, Sfinte Stefane Voievod, te lauda multimea cetatilor, ce ti-au fost scut de aparare in lupta cu vrajmasii tarii si ai dreptei credinte: de tine pomenesc sfintele locasuri de inchinare, ca niste faclii de inviere si candele ale Duhului Sfant; pe tine multimile calugarilor, impreuna cu toti rugatorii Bisericii dreptmaritoare, te cheama staruitor in sfintele lor rugaciuni, ca pe cel ce ai iubit podoaba Casei lui Dumnezeu, daruind cele trebuincioase Bisericii, prin care Se slaveste Dumnezeu, Cel ce da intelepciune, putere si biruinta celor ce se tem de El.

Sinaxar




Intru aceasta luna, iulie, in 2 zile pomenirea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant
"Fericiti carora s-au iertat faradelegile si carora s-au acoperit pacatele. Fericit barbatul, caruia nu-i va socoti Domnul pacatul, nici nu este in gura lui viclesug". (Ps. 31, 1-2)
Unul dintre acesti fericiti, a fost maritul Voievod Stefan cel Mare al Moldovei (1457-l504), pe care poporul l-a numit si "cinstit", bun, mare si sfant. "Bun", pentru faptele sale de milostenie si iertarea celor gresiti; "mare", pentru iscusinta cu care a condus tara cu dreptate, intrucat prin el Dumnezeu a pedepsit pe cei lacomi si tradatori; "Sfant", pentru luptele sale de aparare a intregii crestinatati, cat si pentru numarul mare de biserici si manastiri pe care le-a zidit si inzestrat cu cele necesare spre slava lui Dumnezeu si mantuirea credinciosilor.
Marele Voievod Stefan al Moldovei a fost fiul binecredinciosilor crestini Voievodul Bogdan al II-lea si Doamna Maria-Marina Oltea. inca din copilarie a aratat o dragoste deosebita fata de tara si credinta stramoseasca. Urcarea sa pe tronul Moldovei a urmat dupa vremuri tulburi de lupta pentru domnie.
Pe Campia Dreptatii este intampinat de multimea poporului, in frunte cu Mitropolitul Teoctist, in ziua de 12 aprilie, anul mantuirii 1457. intreband poporul adunat daca este cu voia tuturor sa le fie domn, i s-a raspuns intr-un glas: Intru multi ani de la Dumnezeu sa domnesti. Si a domnit, precum stim, 47 de ani, 2 luni si 3 saptamani, luptand pentru apararea hotarelor tarii si a credintei stramosesti, a intregii crestinatati, zidind cetati militare, dar si cetati ale sufletului, adica multe biserici si manastiri. in toate cate le facea arata dragoste, dreptate si marinimie, neuitand nici o clipa pe vitejii osteni, pe cei saraci si suferinzi, rasplatind si ajutand pe toti cu netarmurita dragoste parinteasca.
Desi a fost incercat de numeroase suferinte: rana de la picior capatata in lupta de la Chilia, moartea a patru copii si a doua sotii, tradarea unor sfetnici si multe razboaie, nu si-a pierdut niciodata nadejdea in Dumnezeu, ci si-a purtat crucea vietii sale cu rabdare crestineasca, luptand cu darzenie si neintrecuta iscusinta impotriva dusmanilor tarii si ai credintei.
De aceea, istoria marturiseste ca evlaviosul Stefan Voda a trait nu pentru sine, ci pentru tara si credinta intregului popor. El aducea multumiri si lauda lui Dumnezeu, nu numai atunci cand biruia, ci si atunci cand era biruit, fiind pentru noi un mare dascal al pocaintei.
Fericitul Voievod a luptat pentru apararea intregii crestinatati, chemand la lupta sfanta pe carmuitorii crestini ai Europei prin scrisoarea sa din ianuarie 1475, din care, pentru frumusetea si valoarea ei duhovniceasca, redam acest text:
"Prealuminatilor, preaputernicilor si alesilor domni a toata crestinatatea, carora aceasta scrisoare a noastra va fi aratata sau de care ea va fi auzita. Noi Stefan Voievod din mila lui Dumnezeu, Domn al Tarii Moldovei, ma inchin cu prietenie voua tuturor carora va scriu si va doresc tot binele si va spun domniilor voastre ca necredinciosul imparat al turcilor a fost de multa vreme si este inca pierzatorul intregii crestinatati si in fiecare zi se gandeste cum ar putea sa supuie si sa nimiceasca toata crestinatatea. De aceea facem cunoscut domniilor voastre ca pe la Boboteaza trecuta, mai sus numitul turc a trimis in tara noastra si impotriva noastra o mare ostire in numar de 120.000 de oameni, al carui capitan de frunte era Soliman Pasa.
Auzind si vazand noi acestea, am luat sabia in mana si cu ajutorul Domnului Dumnezeului nostru Atotputernic, am mers impotriva dusmanilor crestinatatii si i-am biruit, pentru care laudat sa fie Domnul Dumnezeul nostru. Auzind despre acestea, paganul imparat al turcilor isi puse in gand sa-si razbune si sa vie, in luna mai, cu capul sau si cu toata ostirea sa impotriva noastra si sa supuie tara noastra care e o parte crestineasca si pe care Dumnezeu a ferit-o pana acum. Daca aceasta poarta, care e tara noastra, va fi pierduta, atunci crestinatatea va fi in mare primejdie. De aceea ne rugam de domniile voastre sa ne trimiteti pe capitanii vostri impotriva dusmanilor crestinatatii pana mai este vreme, fiindca turcul are acum multi potrivnici si din toate partile are de lucru cu oamenii ce-i stau impotriva cu sabia in mana. Iar noi, din partea noastra, fagaduim pe credinta noastra crestineasca si cu juramantul domniei noastre ca vom sta in picioare si ne vom lupta pana la moarte pentru legea crestineasca, noi cu capul nostru. Asa trebuie sa faceti si voi, pe mare si pe uscat, dupa ce cu ajutorul lui Dumnezeu Cel Atotputernic noi i-am taiat mana dreapta. Deci fiti gata fara intarziere".
Stefan cel Mare a pus biruintele in luptele purtate nu pe seama iscusintei sale, ci a voii si puterii lui Dumnezeu. Pentru credinta si smerenia sa, Dumnezeu i-a dat putere, intelepciune, "har", cum spune cuvantul Sfintei Scripturi (Iacov 4, 6).
Stefan cel Mare a fost nu numai un aparator al credintei crestine in luptele sale cu turcii si tatarii, ci el a fost si un marturisitor al ei prin numarul mare de biserici ridicate cu purtarea sa de grija, prin inzestrarea lor cu cele necesare slujbelor si obstei calugarilor, care impleteau rugaciunile de zi si de noapte cu lucrul mainilor si cultura mintii.
Stefan cel Mare a zidit biserici si manastiri nu numai in Moldova, ci si in Muntenia si Transilvania, marturisind prin aceasta constiinta unitatii de credinta si neam. De asemenea si la muntele Athos, unde pericolul otoman ameninta tot atat de mult Ortodoxia, a inaltat, innoit si inzestrat mai multe biserici si manastiri, intre care la loc de cinste sta manastirea Zografu. Pe toate aceste sfinte lacasuri, Stefan cel Mare le-a inaltat ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru biruintele purtate in lupta cu dusmanii crestinatatii, cat si pentru cinstirea si pomenirea celor cazuti in luptele cu dusmanii credintei neamului. Pentru aceasta, poporul 1-a cinstit numindu-l "cel Sfant".
Stefan cel Mare a fost un om al pocaintei si al rugaciunii: el a simtit permanent nevoia sa se roage, sa se incredinteze, el si familia sa, impreuna cu cei vii si cu cei morti, rugaciunilor parintilor sfintiti din sfintele biserici ctitorite de el, pe care-i numea "rugatorii nostri". "Sa ne cante noua si Doamnei Maria, cerea calugarilor si egumenului din Manastirea Neamt, in fiecare miercuri seara un parastas, iar joi o liturghie pana in veac, cat va sta aceasta manastire".
Viata de rugaciune personala a lui Stefan cel Mare ne este aratata si de cele trei icoane unite, numite triptic: Mantuitorul, Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul, pastrate pana astazi in Manastirea Putna, impreuna cu o cruce, pe care slavitul Voievod le purta la el permanent in calatorii si mai ales in batalii. Stefan cel Mare si Sfant insotea rugaciunea cu postul, inainte de a incepe lupta cu dusmanii credintei si ai neamului si dupa biruinta, asa cum aminteste cronicarul ca a facut-o la Vaslui: "Cu totii s-au legat a posti patru zile cu paine si apa".
Stefan cel Mare unea rugaciunea nu numai cu postul, ci si cu fapta buna a milosteniei si a dragostei crestine. Astfel, inzestra familiile tinere de curand casatorite, cu cele necesare unei gospodarii, pamant si vite; nu uita niciodata pe vitejii luptatori in atatea razboaie, aratand o deosebita purtare de grija fata de cei ramasi cu infirmitati, cum aminteste traditia de Burcel, cel ramas fara o mana, caruia ii daruieste o pereche de boi, car si plug, pentru a se putea gospodari singur, pentru a nu mai fi silit sa-si are pamantul in zi de sarbatoare cu boi si plug de imprumutat de la boieri.
Marele Voievod a fost deopotriva om al dreptatii si al iubirii crestinesti, al iertarii dusmanilor sai care au dat dovada de cainta pentru greselile savarsite: "Te-am iertat, scrie maritul Voievod lui Mihu, si toata mania si ura am alungat-o cu totul din inima noastra. Si nu vom pomeni niciodata in veci, cat vom trai, de lucrurile si intamplarile petrecute, ci te vom milui si te vom tine la mare cinste si dragoste, deopotriva cu boierii cei credinciosi si de cinste".
Intreaga sa viata Stefan cel Mare a trait sub povata permanenta a parintelui sau duhovnicesc, Sfantul Daniil Sihastrul, caruia i-a aratat toata ascultarea si cinstea cuvenita.
Acest fericit Voievod a cunoscut mai dinainte ceasul mortii, asa cum este dat de Dumnezeu tuturor celor care au trait viata cu adevarat crestineste: " Iar cand au fost aproape de sfarsenia sa, scrie cronicarul, chemat-au vladicii si toti sfetnicii sai, boierii cei mari si altii, toti cati s-au prilejuit, aratandu-le cum nu vor putea tine tara cum a tinut-o el". Cum vedem, grija pentru binele tarii si al credintei strabune o poarta in inima sa pana in ceasul mortii. Cronicile vechi mai pun in gura maritului Voievod si aceste cuvinte inainte de moarte: Doamne, numai Tu singur stii ce a fost in inima mea. Nici eresurile cele inselatoare, nici focul varstei tineresti n-au putut a ma sminti, ci am intarit pe piatra care este insusi Hristos, pe a Carui Cruce de-a pururi imbratisata la piept tinand, viata mea am inchinat-o nesmintita printr-insa la Parintele veacurilor, prin care pe toti vrajmasii am gonit si infrant".
Stefan cel Mare "s-a stramutat la lacasurile de veci" la 2 iulie 1504 si a fost ingropat in biserica Manastirii Putna, fiind plans de intreg poporul, cum consemneaza cronicarul: Jar pe Stefan Voda l-a ingropat tara cu multa jale si plangere in manastire in Putna care era de dansul zidita. Atata jale era de plangeau toti ca dupa un parinte al sau, caci cunosteau toti ca s-au scapat (pagubit) de mult bine si multa aparatura". A fost plans de intreg poporul si de tot pamantul Moldovei, cum se spune si azi in cantarea populara: "Plange dealul/ Plange valea/ Plang padurile batranel Si norodu-n hohot plange/ Cui ne lasi pe noi, Stapanei"
Stefan a ramas nemuritor in inimile noastre; il simtim cu totii, mai ales atunci cand ne aflam in fata mormantului sau de la Putna si in fata icoanei sale, insuflandu-ne aceeasi dragoste de tara si credinta stramoseasca; il simtim alaturi de noi la bucurii si mai ales la durere, in vreme de navalire a necazurilor asupra noastra.
Binecredinciosul Voievod a avut intotdeauna credinta ca Mantuitorul Iisus Hristos va mijloci la Judecata de Apoi si va rasplati pe toti acei care si-au jertfit viata pentru credinta si apararea hotarelor tarii.
La mormantul sau strajuieste, de la moartea sa pana astazi, o candela permanent aprinsa, dovedindu-se prin aceasta cinstirea de care s-a bucurat de-a lungul veacurilor din partea intregului popor, care dintotdeauna l-a venerat ca pe un sfant, aparator al crestinatatii, dupa cum se vede si in pictura bisericii Manastirii Dobrovat (Jud. Iasi), ultima sa ctitorie, pictata nu la mult timp dupa moartea sa.
De aceea trecerea lui in randul sfintilor prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 20 iunie, anul mantuirii 1992, este implinirea unei fapte bineplacute lui Dumnezeu si potrivita cu evlavia poporului dreptcredincios. El este o icoana de lumina pentru tot poporul dreptcredincios, un ocrotitor al ctitorilor de locasuri sfinte si al celor care lupta pentru biruinta Crucii si a iubirii lui Hristos pentru oameni.
Cu ale lui sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Cantarea a 7-a Irmos: Tinerii evrei in cuptor
Intarindu-te cu postul si cu rugaciunea, neclintit ai stat de straja la poarta crestinatatii, Tara Moldovei, biruind pe dusmanii ei si ai credintei dreptmaritoare.
Dragostea crestineasca si dreptatea ti-au fost calauze vietii. Drept aceea, pe saraci cu bunatate i-ai miluit si pe ostenii luptatori dupa dreptate i-ai rasplatit.

Slava...
Ca un nou David te-ai aratat in lupta cu cei rai si vicleni, pe care Dumnezeu prin tine i-a pedepsit dupa dreptate, aducand prin aceasta pace tarii tale si dreptei credinte intarire.

Si acum...
De buna voia mea gresind si robindu-ma cu netrebnice obiceiuri, la milostivirea ta cea obisnuita alerg acum; miluieste-ma pe mine cel deznadajduit, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu.

Cantarea a 8-a Irmos: De sapte ori cuptorul...

Statornic in nadejdea invierii si a vietii vesnice, gandul mortii pururea l-ai avut in inima ta, Sfinte Stefane Voievod, pregatin-du-te cu fapte bune, ca sa dai raspuns bun la infricosatoarea judecata a lui Hristos, Caruia I-ai cantat: Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri.
Stapanit cu totul de credinta in invierea mortilor, ai impodobit mormintele parintilor tai, cerand de la Dumnezeu iertarea pacatelor si mantuire.

Binecuvantam pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, Domnul.

Crezand si rostind cu Apostolul "Pentru mine viata este Hristos, iar moartea un castig", in viata fiind, ti-ai pregatit mormantul, pe a carui lespede ai pus sa se scrie teologhisirea ca "la vesnidle locasuri te-ai stramutat", unde te rogi neincetat pentru noi si impreuna cu toti sfintii canti: Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri.

Si acum...
Ochii sufletului meu cei orbiti de multe calcari de porunca, lumineaza-i de Dumnezeu Nascatoare, impaca mintea mea, rogu-ma si inima mea cea tulburata cu desfatari de multe feluri rogu-ma si ma miluieste pe mine cel ce strig: Preoti, binecuvantati, popoare, preainaltati pe Hristos in veci!

Cantarea a 9-a Irmos: Spaimantatu-s-a de aceasta...
inaltand biserici multe, drept multumire adusa lui Dumnezeu pentru biruintele pe care ti le-a dat asupra dusmanilor dreptei credinte, ai pus sa se zugraveasca in ele chipurile sfintilor, stiind ca prin ei se adevereste pogorarea lui Dumnezeu la noi si inaltarea noastra la cele ceresti.

Sfintele icoane ce impodobesc sfintele locasuri de inchinare, inaltate de tine, slavite Stefane, arata frumusetea duhovniceasca a omului indumnezeit pe care privindu-le si cinstindu-le cu evlavie, in dreapta credinta ne intarim.

Slava...

Frumusetea chipurilor sfintilor zugraviti in sfintele tale biserici arata lucrarea Duhului Sfant, Care da har binecredinciosilor crestini prin Sfintele Taine si rugaciuni ale Bisericii dreptmaritoare; pentru aceea pe tine, slavite Stefane, cu bucurie te laudam si te cinstim dupa cuviinta.

Si acum...
Pe imparatul si Ziditorul tuturor zamislindu-L, L-ai nascut Fecioara si iata acum, ca o imparateasa, stai de-a dreapta Lui, Curata. Pentru aceasta te rog sa ma izbavesti de partea cea de-a stanga, in ceasul judecatii mele si sa ma numeri cu oile cele de-a dreapta.

LUMINANDA, glas 2

De Dumnezeu ai fost randuit sa carmuiesti Moldova, slavite Stefane, cu dreptate si cu dragoste, ca un parinte adevarat; si luand intelepciune de la Dumnezeu, cu puterea Crucii ai biruit pe vrajmasii cei vazuti si cei nevazuti.

Slava... Si acum... a Braului Podobie: Lumina cea neschimbata...

Tu ai innoit si firea si vremea, Maica a lui Dumnezeu; ca fara stricaciune este nasterea ta, fara stricaciune si vesmantul tau, cu care acoperi cetatea ta si intaresti pe cei credinciosi.

LAUDELE -
Stilurile pe 6: 3 ale Braului, glas 4 Ale Sfantului, glas 8:

Multa iubire de oameni ai aratat, Doamne, neamului nostru, daruindu-ne pe Binecredinciosul Stefan, domn si parinte, caruia i-ai luminat mintea si i-ai dat tarie bratului ca sa poata birui, cu puterea Ta, pe vrajmasii sai. Pe acesta noi il avem ocrotitor si fierbinte rugator catre Dumnezeu.

Cel ce imparateste peste faptura, vazand bunatatea inimii tale, marite Stefane, te-a intrarmat cu pavaza Duhului Sfant pentru a birui pe vrajmasi. Pentru aceea, cu glasuire inalta strigam: slava Tie, Doamne, Cel ce ai dat biruinta luptatorului Tau, Stefan al Moldovei.

Bucura-te, Binecredinciosule, cel ce ai unit dreapta credinta cu fapta cea buna; bucura-te, luptator neinfricat si aparator al Bisericii lui Hristos; bucura-te, lauda romanilor si podoaba crestinatatii; bucura-te, Sfinte Stefane, Voievod preaintelept.

Slava..., glas 8
Imparatul imparatilor si Domnul domnilor, Cel ce cu daruri mari incununeaza pe vrednicii Sai slujitori, dintru inaltime ca pe Constantin oarecand, prin semnul Crucii, pe tine, Sfinte Stefane, te-a calauzit catre biruinta, pentru ca toti crestinii sa slaveasca pe Cel ce ti-a dat tie putere si te-a incununat.

Si acum... a Braului, glas 2
Gandul si mintea curatindu-ne, cu ingerii sa praznuim si noi luminat, incepand cantarea lui David, Fecioarei Mirese a imparatului Hristos Dumnezeului nostru zicand: scoala-Te, Doamne, intru odihna Ta, Tu si chivotul sfinteniei Tale, ca ai impodobit-o pe dansa ca pe o camara frumoasa, si ai daruit-o cetatii Tale, Stapane, sa o apere si sa o acopere de cei potrivnici, cu puternica taria Ta, pentru rugaciunile ei.

Doxologia Mare
Ecteniile si Otpustul
Ceasul intai
Slujba Sfantului Stefan cel Mare - SFANTA LITURGHIE


Fericirile pe 8
4 de la Cantarea a 3-a a Braului si 4 din Cantarea a 6-a a Sfantului
Apostolul Braului (vezi 8 septembrie) Filipeni II, 5-11

Fratilor, gandul acesta sa fie in voi care era si in Hristos Iisus, Care, Dumnezeu fiind in chip, n-a socotit o stirbire a fi El intocmai cu Dumnezeu, ci S-a desertat pe Sine, chip de rob luand, facandu-Se asemenea oamenilor, si la infatisare aflandu-Se ca un om, S-a smerit pe Sine, ascultator facandu-Se pana la moarte, si inca moarte pe cruce. Pentru aceea, si Dumnezeu L-a preainaltat si I-a daruit Lui nume, care este mai presus de orice nume, ca intru numele lui Iisus tot genunchiul sa se plece, al celor ceresti si al celor pamantesti, si al celor de dedesubt. Si sa marturiseasca toata limba ca Domn este Iisus Hristos, intru slava lui Dumnezeu-Tatal.

Apostolul din Fapte XXVI, 1 si 12-20: in zilele acelea, Agripa regele...
 Evanghelia Braului (vezi 8 septembrie) Luca X, 38-42:

In vremea aceea, a intrat Iisus intr-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit in casa ei. Si ea avea o sora ce se numea Maria, care, asezandu-se la picioarele Domnului, asculta cuvantul Lui. Iar Marta se silea cu multa slujire si, apropiindu-se, a zis: Doamne, au nu socotesti ca sora mea m-a lasat singura sa slujesc? Spune-i deci sa-mi ajute. Si raspunzand, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti; dar un lucru trebuie: caci Maria partea cea buna si-a ales, care nu se va lua de la ea.

Evanghelia de la Ioan X, 1-9
(vezi la 21 mai, la Sfintii Imparati Constantin si Elena):
Zis-a Domnul catre iudeii care venisera la Dansul...

Chinonicul: In tot pamantul a iesit vestirea lor, si la marginile lumii cuvintele lor.



ACATISTUL BINECREDINCIOSULUI
 VOIEVOD STEFAN CEL MARE SI SFÂNT



Condacul 1

Apãrãtorului crestinãtãtii, bine-credinciosului Voievod al Moldovei, celui care cu dreptate si cu dragoste a cârmuit poporul încredintat lui de Dumnezeu, pilduitorului smereniei crestine si al iertãrii celor ce i au fãcut rãu, celui cinstit si iubit ca un pãrinte, slãvitului Voievod sã i strigãm: Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!

Icosul 1

Pe pãrintele cel mai iubit al Moldovei, pe omul ales de Dumnezeu, pe cel ce a biruit dusmanii crestinãtãtii si viata si a pus o în slujba lui Hristos, sã l lãudãm toti credinciosii si cu dragoste sã i cântãm:
Bucurã te, pãrinte iubit al Moldovei;
Bucurã te, întâiule în ceata voievozilor;
Bucurã te, om ales de Dumnezeu;
Bucurã te, izbãvitorule al poporului tãu;
Bucurã te, biruitorul pãgânilor;
Bucurã te, bucuria crestinilor;
Bucurã te, soarele Moldovei;
Bucurã te, lauda Sucevei;
Bucurã te, bãrbãtia ostasilor;
Bucurã te, biruitorul potrivnicilor;
Bucurã te, slugã bunã si credincioasã a lui Hristos;
Bucurã te, apãrãtorul crestinilor ortodocsi;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!

Condacul al 2 lea

Cu inima arzând de dragoste pentru Dumnezeu si neamul tãu, Sfinte Stefane, te ai arãtat ca un trimis al Sãu poporului Moldovei. Si venind ca un sol al binecuvântãrii de sus, urmând povetelor Sihastrului Daniil, pãrintele tãu, ti ai chivernisit neamul si tara si i ai fãcut un suflet cu tine, evlavios si puternic, pentru care cântãm: Aliluia!

Icosul al 2 lea

Sfântã s a arãtat a fi adunarea de pe Câmpia Dreptãtii când Mitropolitul Teoctist împreunã cu binecredinciosii crestini ai Moldovei, cereau sã le fii domn. Si dupã ce ai fost uns, au multumit Pãrintelui ceresc, iar noi, pretuind faptele tale, îti cântãm asa:
Bucurã te, inimã fierbinte pentru Dumnezeu;
Bucurã te, suflet din sufletul neamului tãu;
Bucurã te, pãrintele celor nãpãstuiti;
Bucurã te, izbãvitorul celor robiti;
Bucurã te, cã de Dumnezeu ai fost rânduit;
Bucurã te, vlãstar din rãdãcinã musatinã;
Bucurã te, cã poporul cu mare bucurie te a primit;
Bucurã te, cã pãrinte al lor te au numit;
Bucurã te, cã auzindu ti glasul toti s au veselit;
Bucurã te, cã Domnului au multumit;
Bucurã te, cã ai strãlucit pe Câmpia Dreptãtii;
Bucurã te, cã ai fãcut Moldova Poartã a Crestinãtãtii;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!

Condacul al 3-lea

Bucuratu s a tara Moldovei pentru soarele ce i a rãsãrit, cã i ai întãrit hotarele, zidind cetãti ceresti si pãmântesti. Si ca o slugã a lui Hristos, Sfinte Stefane, ti ai adunat fiii sub aripile dreptei credinte, slãvind pe Dumnezeu, Cãruia Îi cântãm: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Mare tulburare s a fãcut în inima dusmanilor Moldovei, mãrite Stefane, când stavilã ai pus nelegiuirilor ce apãsau poporul. Dar având nãdejdea în Dumnezeu, nu te ai înfricosat de mânia lor, ci i ai biruit, iar noi, pentru aceste fapte ale tale, te lãudãm asa:
Bucurã te, nãdejdea moldovenilor;
Bucurã te, întãrirea crestinilor;
Bucurã te, purtãtorule de grijã al celor sãraci;
Bucurã te, cã si pe cei bogati i ai îndreptat;
Bucurã te, folositorul celor necãjiti;
Bucurã te, pãrtinitorul celor obiditi;
Bucurã te, cã dreptate si milã ai împãrtit;
Bucurã te, cã tuturor toate te ai fãcut;
Bucurã te, cã ai slobozit tara de amarã robie;
Bucurã te, cã ai umplut inimile de bucurie;
Bucurã te, cã nu te au înfricosat amenintãrile pãgânilor;
Bucurã te, cã te ai fãcut pildã tuturor crestinilor;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!

Condacul al 4-lea

Ca ghimpele Apostolului Pavel, toatã viata ai purtat rana primitã la picior în lupta pentru eliberarea cetãtii Chilia, si aceasta ti a fost spre a nu te mândri pentru marile daruri ce le ai primit de la Hristos. Lãudãm astfel, pãrinte, rãbdarea, credinta si faptele tale întru slava lui Dumnezeu, Cãruia Îi cântãm: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Întãrirea tãrii Moldovei si a dreptei credinte a nelinistit pe Mahomed sultanul, antihristul acelor vremuri, care punând gând rãu asupra neamului tãu, a trimis împotrivã multime de pãgâni. Dar tu nu te ai împutinat sufleteste, ci cu mare nãdejde în Dumnezeu te ai pregãtit sã i înfrunti. Iar noi, vãzându ti vrednicia, îti cântãm:
Bucurã te, eliberatorul Cetãtii Albe si Chilia;
Bucurã te, cã le ai adus acestora bucuria;
Bucurã te, cã asemenea Patriarhului Iacob ranã în coapsã ai cãpãtat;
Bucurã te, cã prin aceasta Apostolului Pavel te ai asemãnat;
Bucurã te, neînfricat ostas al lui Hristos;
Bucurã te, luminat conducãtor de osti;
Bucurã te, Voievod al Marelui Împãrat;
Bucurã te, cã Mahomed nu te a spãimântat;
Bucurã te, stâlp neclintit al rãbdãrii;
Bucurã te, cã de bãrbãtia ta poporul s a minunat;
Bucurã te, cã Hristos ti a fost pavãzã si scut;
Bucurã te, cã numai de Dumnezeu te ai temut;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!

Condacul al 5-lea

Ca un nou Ghedeon te ai arãtat, Sfinte Stefane, învingând multimile pãgânilor în mlastinile Vasluiului, prin purtarea de grijã a lui Dumnezeu, care S a arãtat a fi alãturi de tine, întunecând vãzduhul si cugetele lor, usurându ti astfel biruinta. Iar noi, vãzând minunea aceasta, împreunã cu tine cântãm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Patru zile de post si rugãciune ai rânduit în toatã tara Moldovei, Binecredinciosule Stefane, drept multumire pentru biruinta dobânditã. Iar întreaga crestinãtate, cunoscând cã Dumnezeu a lucrat prin tine, atlet al lui Hristos te a numit, aducându ti laude ca acestea:
Bucurã te, cã tãrie de la Hristos ai luat;
Bucurã te, cãci cu lacrimi Domnului I ai multumit;
Bucurã te, cã în Moldova patru zile de post ai rânduit;
Bucurã te, cã toatã crestinãtatea s a bucurat;
Bucurã te, cã faptelor tale toti au râvnit;
Bucurã te, cã Apusul vrednic conducãtor te a numit;
Bucurã te, cã papa Sixt te a lãudat;
Bucurã te, cã pãgânãtatea s a întristat;
Bucurã te, cã pe Soliman Pasa l ai biruit;
Bucurã te, cã grumazul lui Mahomed Antihrist l ai smerit;
Bucurã te, cã mândria acestora tu o ai sfãrâmat;
Bucurã te, cã începãtorul rãutãtii s a rusinat;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!

Condacul al 6-lea

Hristos ti a fost întãrire, scãpare si izbãvitor din toate rãutãtile, cã nu sufereau, mãrite, vrãjmasii vãzuti si nevãzuti dragostea ta cãtre Dumnezeu. Dar cu darul Sãu i ai biruit si drept multumire, ai zidit biserici si mãnãstiri mai multe decât numãrul luptelor tale, în care necontenit se aduce laudã lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 6-lea

Patruzeci si sapte de ani ai cârmuit tara Moldovei cu multã dragoste si dãruire, neavând odihnã din partea dusmanilor. Prin multele rãzboaie ce ai purtat, adevãrat mãrturisitor al credintei te ai arãtat, iar ostenii tãi s au fãcut adevãrati mucenici. Pentru vrednicia si ostenelile tale, laudã si multumire îti aducem cântând:
Bucurã te, strãjer neobosit al crestinilor;
Bucurã te, înfricosat dusman al pãgânilor;
Bucurã te, cã începãtorul rãutãtii nu te a biruit;
Bucurã te, cã pe Antihrist cu crucea lui Hristos l ai lovit;
Bucurã te, cã atunci când Dumnezeu te a smerit nu te ai rãzvrãtit;
Bucurã te, cã numai în bratul Lui ai nãdãjduit;
Bucurã te, mãrturisitorul credintei;
Bucurã te, cã pe osteni dragostea de Dumnezeu i ai învãtat;
Bucurã te, cã pentru Acesta viata si au dat;
Bucurã te, cã mucenici Domnului s au fãcut ;
Bucurã te, cã biserici ai zidit pe osemintele lor;
Bucurã te, cã acestea ne sunt nepretuit odor;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!


Condacul al 7-lea

Nãscãtoarea de Dumnezeu, cea întru rugãciuni neadormitã, din copilãrie te a ocrotit, si cinstindu o ca pe Maica Vietii, ai avut o acoperãmânt. Iar în încercãrile tale ti a fost de a pururea mijlocitoare cãtre Preamilostivul Dumnezeu, Cãruia Îi cântãm si noi: Aliluia!

Icosul al 7-lea


Vrând sã arãti recunostintã pentru facerile de bine primite, ai pus sã se zideascã biserici si mãnãstiri în cinstea Maicii lui Dumnezeu, pe care le ai împodobit cu icoane ale preacinstitului ei chip, cãruia si noi cu dragoste ne închinãm, iar pe tine, Mãrite Stefane, te lãudãm asa:
Bucurã te, cã pe Maica Domnului o ai cinstit;
Bucurã te, cã sub acoperãmântul ei te ai odihnit;
Bucurã te, cã de vederea ei te ai învrednicit;
Bucurã te, cã Fecioara Maria a iubit mult poporul tãu;
Bucurã te, cã prin mijlocirile ei ai cãpãtat mila lui Dumnezeu;
Bucurã te, cã prin fapte ti ai arãtat dragostea fatã de ea;
Bucurã te, cã mãnãstirile cele mai frumoase în numele ei le ai zidit;
Bucurã te, cã în acestea chipul ei cu mãiestrie s a zugrãvit;
Bucurã te, cã mãnãstirea Putna Adormirii ei ai închinat;
Bucurã te, cã în triptic icoana i ai purtat;
Bucurã te, trandafir în grãdina Maicii lui Dumnezeu;
Bucurã te, pururea rugãtor pentru neamul tãu;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!

Condacul al 8-lea


Ca stâlpul cel de foc ce povãtuia poporul ales în vremea lui Moise prin pustie, ti s a fãcut tie Sfânta Cruce a lui Hristos, Stefane Voievod. Pe aceasta având o semn de biruintã si armã puternicã, ai învins puterea vrãjmasilor, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 8-lea


Fiind apãrãtor al crestinãtãtii, ai chemat, Slãvite, de nenumãrate ori în rugãciunile tale pe sfintii mucenici, si acestia ti s au arãtat, aducându ti în dar biruintã de la Dumnezeu, iar noi te lãudãm asa:
Bucurã te, al mucenicilor cinstitor;
Bucurã te, cã de vederea lor te ai învrednicit;
Bucurã te, cã Sfântul Gheorghe ti a fost ocrotitor;
Bucurã te, cã Sfântul Dimitrie în ajutor ti a venit;
Bucurã te, cã pe Sfântul Procopie l ai avut întãritor;
Bucurã te, al nevointei lor urmãtor;
Bucurã te, cã asemenea cu mucenicii pe Hristos ai mãrturisit;
Bucurã te, cã din Crucea Lui putere ai primit;
Bucurã te, cã prin aceasta ai privit la Hristos;
Bucurã te, cã marelui Constantin te ai asemãnat;
Bucurã te, cã împreunã cu mucenicii te ai numãrat;
Bucurã te, cã sfintii ajutor ti au dat;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!


Condacul al 9-lea


Te ai veselit, mãrite Voievod, împreunã cu povãtuitorul tãu iubit, Sfântul Daniil Sihastru, pentru cã Dumnezeu a pogorât pe cei puternici si a ridicat pe cei smeriti. De aceea, drept jertfã de multumire ai înãltat Domnului altar sfânt, întru care sã se aducã neîncetat laudã lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 9-lea


Duhovnic iscusit s a dovedit a fi Sfântul Daniil, cã înzestrat cu înainte vedere a stiut a te îndruma în acele vremuri la slujire sfântã, Voievodule Stefane, si tu, ascultãtor fãcându te, ai împlinit cu credinciosie cele ce Dumnezeu printr însul îti grãia, iar noi, fiii tãi, îti aducem laude ca acestea:
Bucurã te, ucenic al sfântului Daniil;
Bucurã te, al poruncilor lui împlinitor;
Bucurã te, cã întru toate povatã ai luat de la el;
Bucurã te, cã Dumnezeu printr însul ti a vorbit;
Bucurã te, cã în necazuri te a sprijinit;
Bucurã te, cã dupã sfatul lui biserici si mãnãstiri ai zidit;
Bucurã te, cã pe el l ai cinstit ca sfânt;
Bucurã te, cã l ai avut mijlocitor cãtre Dumnezeu;
Bucurã te, cã de rãzbunarea lui Mahomed el te a prevenit;
Bucurã te, cã rugãciunea lui în luptã te a întãrit;
Bucurã te, desãvârsit ascultãtor;
Bucurã te, de monahi iubitor;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!


Condacul al 10-lea


Multe mãnãstiri din Sfântul Munte Athos ai ctitorit si sprijinit, dându le cele de trebuintã la rezidirea si înfrumusetarea lor. Sfintele locasuri din Constantinopol, Armenia si Tara Sfântã s au bucurat de daniile tale, iar în Muntenia si Transilvania cetãti si biserici ai înãltat, fãcând pãmântul românesc grãdinã preafrumoasã a lui Dumnezeu, Cãruia Îi cântãm: Aliluia!

Icosul al 10-lea


Biserica drept slãvitoare nu s a întãrit niciodatã mai mult ca în vremea ta, Sfinte Stefane, cã locasuri sfinte ai zidit, împodobindu le cu icoane fãcãtoare de minuni, cãrti de slujbã si odoare. Iar acum, primeste de la noi aceastã cântare de multumire:
Bucurã te, întãritorul Bisericii lui Hristos;
Bucurã te, al Bisericii strãbune înnoitor;
Bucurã te, întâiule între ctitori;
Bucurã te, cã din Mãnãstirea Putna Ierusalim al neamului românesc ai fãcut;
Bucurã te, cã prin a ta grijã Voronetul s a zidit;
Bucurã te, cã si Mãnãstirea Neamtului din temelii o a i înnoit;
Bucurã te, ctitorul bisericii din Feleac;
Bucurã te, cã pân la apa Nistrului biserici ai înãltat;
Bucurã te, cã între ctitori la Cãpriana esti pomenit;
Bucurã te, miluitorul mãnãstirilor din Muntele Athos;
Bucurã te, cã mãnãstirea Zograful cu daniile tale s a împodobit;
Bucurã te, cã aceastã jertfã e bine plãcutã lui Dumnezeu;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!


Condacul al 11-lea


În pisanii si scrisori te ai numit rob al lui Hristos, înfrângerile le ai pus pe seama pãcatelor tale si prin aceasta trufia o ai cãlcat. Iar Dumnezeu, privind la smerenia ta, Slãvite, te a îmbogãtit cu daruri sfinte, si tu cu dragoste ai cântat: Aliluia!

Icosul al 11-lea


Cu haina smereniei te ai îmbrãcat, urmãtorule al lui Hristos, si pe aceasta temelie ai pus o tuturor faptelor bune. Gresitilor iertare le ai dãruit, pe cei din robie i ai slobozit, rãsplatã dupã mãsura slujirii ai împãrtit si asa, cu dreptate ai domnit, iar noi te lãudãm asa:
Bucurã te, plinitorul smereniei;
Bucurã te, cã aceasta cumpãnã dreaptã ti a fost;
Bucurã te, cã Hristos cu daruri sfinte te a îmbrãcat;
Bucurã te, chip de crestineascã fãptuire;
Bucurã te, pildã de milostivire;
Bucurã te, cã pe cei gresiti ai iertat;
Bucurã te, îndurare neajunsã;
Bucurã te, izvor al dreptãtii;
Bucurã te, a robitilor slobozire;
Bucurã te, cã poporul te a numit "cel Mare";
Bucurã te, cã din viatã ca sfânt ai fost cinstit;
Bucurã te, cã prin toate acestea ai strãlucit;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!


Condacul al 12-lea


Deschizându ti inima la cuvintele apostolesti: "Pentru mine viata este Hristos si moartea un câstig", din vreme la Putna ti ai pregãtit mormântul, în care dupã adormire asezat fiind, cu bucurie te cinstim cântând: Aliluia!
Icosul al 12-lea




Strãmutându te la lãcasurile de veci, pãrintele si duhovnicul tãu, sfintitul între ierarhi mitropolitul Gheorghe, cu sobor de preoti si binecredinciosii Moldovei, pe brate te au purtat spre Putna, cinstindu te dupã cuviintã. Iar noi te am aflat neîncetat rugãtor cãtre Dumnezeu si de a pururea ocrotitor, pentru care îti cântãm unele ca acestea:
Bucurã te, pãrinte, cã ceasul mortii mai dinainte l ai stiut;
Bucurã te, cã sfârsit bun si dupã lege ai avut;
Bucurã te, cã la moarte testament sfânt ne ai întocmit;
Bucurã te, cã atunci si stihiile te au prohodit;
Bucurã te, cã de noi nu te ai despãrtit;
Bucurã te, cel ce în ceata binecredinciosilor împãrati sãlãsluiesti;
Bucurã te, cel ce împreunã cu sfintii te veselesti;
Bucurã te, cã preamãresti Sfânta Treime împreunã cu ei;
Bucurã te, cã prin minuni ne vii în ajutor;
Bucurã te, cã te ai arãtat mult folositor;
Bucurã te, cã în ziua prãznuirii tale la mormântul tãu pe toti ne unesti;
Bucurã te, cã în cer smeritele noastre rugãciuni le primesti;
Bucurã te, Sfinte Stefane, Binecredincios Voievod si apãrãtor al crestinãtãtii!


Condacul al 13-lea


O, iubitorule de Dumnezeu, Sfinte Stefane, zideste în inimile noastre altar sfânt, precum ai zidit atâtea biserici si mãnãstiri; biruieste duhurile rele care ne rãzboiesc, precum ai biruit multimile de pãgâni; ocroteste ne cu rugãciunile tale si cu darul cel dat tie de Hristos precum ai ocrotit pe crestinii din vremea ta, ca împreunã sã cântãm lui Dumnezeu: Aliluia, Aliluia, Aliluia! (acest condac se zice de trei ori)

Si iarãsi Icosul 1: Din pruncie ai fost crescut…


Rugãciunea întâi



Sfinte pãrinte Stefane, al nostru apãrãtor si grabnic folositor, pleacã te spre rugãciunea ce o înãltãm cãtre tine, noi, nevrednicii tãi fii. Cunoastem îndrãznirea pe care ai dobândit o prin multe osteneli cãtre Bunul Dumnezeu, si precum Acesta ti a ascultat rugãciunile, asa auzi ne si pe noi în aceastã zi când chemãm numele tãu.
Dã Bisericii pacea ce o ai râvnit, întãreste credinta slãbitã de ispitele acestui veac, surpã eresurile, iar nouã tuturor lumineazã ne calea mântuirii, ca împreunã cu tine în locasurile cele ceresti sã ne bucurãm de a pururi în veci. Amin.



Rugãciune la mormântul Sfântului Stefan,


Voievodul Moldovei si apãrãtorul crestinãtãtii
Sfinte Mare Voievodule Stefane, Pãrintele neamului românesc, primeste aceastã laudã pe care noi, nevrednici urmasi ai urmasilor tãi, o aducem tie cu umilintã. Cãci nu ne am arãtat destoinici a pãzi întreagã sfântã mostenirea ta, lãsatã nouã cu multã trudã si credintã tare. În vremea aceea, numai tu singur ai oprit cu ajutorul lui Dumnezeu multimile pãgânilor la aceastã Poartã a crestinãtãtii, iar acum, pleacã te spre rugãciunea ce o înãltãm la tine, ajutã ne împotriva celor care ne au coplesit nu cu palosul, ci cu viclenia si minciuna. Si precum atunci te ai ridicat deasupra biruitorilor tãi când erai înfrânt, asa ridicã si neamul tãu deasupra potrivnicilor. Fii apãrãtor si grabnic folositor. Dã Bisericii Ortodoxe pacea ce o ai râvnit atât de mult. Întãreste ne credinta slãbitã de ispitele veacului acestuia. Surpã eresurile si pe cei ce nãvãlesc asupra noastrã, iar nouã, lumineazã ne calea mântuirii, ca împreunã cu tine sã ne bucurãm în Patria cereascã, lãudând pe Hristos Domnul nostru în vecii vecilor. Amin.


Tropar, glas 1


Apãrãtor neînfricat al credintei si patriei strãbune, mare ctitor de lãcasuri sfinte, Stefane Voievod, roagã pe Hristos Dumnezeu, sã ne izbãveascã din nevoi si din necazuri.



Tropar, glas 2


Neînfricat apãrãtor al dreptei credinte, te a avut pe tine Biserica lui Hristos, Binecredinciosule Voievod Stefane, pentru care tot poporul te a numit mare, bun si sfânt si te a cinstit. Drept aceea noi pururea te avem întãritor credintei noastre ortodoxe si al tãrii ocrotitor, prin rugãciunile tale cele cãtre Dumnezeu.


Condac, glas 1



Iubind pe Dumnezeu cu adevãrat, slãvite Stefane, sfinte biserici si mãnãstiri ai înãltat; pe cei sãraci ai ajutat si pe cei gresiti i ai iertat. Pentru aceste fapte ale tale, Dumnezeu te a înzestrat cu întelepciune si putere ca sã biruiesti pe vrãjmasii tãrii tale si ai credintei crestinesti. Drept aceea, te cinstim si pãrinte te numim.


Sursa: http://www.crestinortodox.ro/acatiste

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu