Pagini

vineri, 30 iulie 2010

PAPA DESPRE DIALOGUL CATOLICO - ORTODOX

Delegaţia din partea Patriarhului de Constantinopol la Papa

28.06.2010, Vatican (Catholica) – Papa Benedict al XVI-lea i-a primit luni, 28 iunie 2010, în audienţă, pe membrii delegaţiei din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, care au venit la Roma pentru Solemnitatea Ss. Apostoli Petru şi Paul. Delegaţia, trimisă de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, este compusă din Eminenţa Sa Gennadios (Limouris), Mitropolit de Sassima, co-secretar al Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe, şi vice-moderator al Comitetului Central al Consiliului Bisericilor din Geneva, Elveţia; Eminenţa Sa Bartholomaios (Ioannis Kessidis), Episcop de Arianzos, asistent al Mitropolitului de Germania; şi diaconul Theodoros Meimaris, de la sediul patriarhal din Fanar. 
La începutul discursului său în limba engleză, Papa i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru “relaţiile dintre noi caracterizate de sentimente de încredere reciprocă, stimă şi fraternitate”, ceea ce dă “motive de speranţă că dialogul catolico-ortodox va continua să facă progrese semnificative”. Referindu-se la Comisia Mixtă Dialog, Papa a arătat că aceasta se află acum “într-un punct crucial, începând în luna octombrie în Paphos să discute ‘Rolul Episcopului Romei în comuniunea Bisericii din primul mileniu’. Din toată inima ne rugăm ca, iluminaţi de Duhul Sfânt, membrii comisiei să continue pe acest drum în cadrul apropiatei sesiuni plenare de la Viena, Austria, şi să îşi dedice timpul necesar pentru studierea aprofundată a acestei probleme delicate şi importante. Pentru mine este un semn încurajator faptul că Patriarhul Bartolomeu I şi Sfântul Sinod de la Constantinopol împărtăşesc convingerea noastră cu privire la importanţa acestui dialog”.

Papa Benedict al XVI-lea a arătat apoi că apropiata Adunare Specială a Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu, din luna octombrie a acestui an, va dedica o atenţie particulară “temei cooperării ecumenice între creştinii din acea regiune”. El a evidenţiat faptul că “dificultăţile pe care le întâmpină creştinii din Orientul Mijlociu sunt în mare măsură comune tuturor: a trăi ca o minoritate, şi a tânji după libertate religioasă autentică şi după pace. Este necesar dialogul cu comunităţile islamice şi iudaice. În acest context, voi fi foarte mulţumit să primesc delegaţia fraternă pe care Patriarhul ecumenic o va trimite pentru a participa la lucrările Adunării Sinodale”, a concluzionat Papa.

Sursa: http://www.catholica.ro
Preluat de aici: http://acvila30.wordpress.com/2010/07/28/papa-despre-dialogul-catolico-ortodox/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu