Pagini

sâmbătă, 12 iunie 2010

CUVÂNT DE RĂMAS BUN AL EPISCOPULUI ARTEMIE



SFAT AL PĂRINTELUI AUGUSTIN KANDIOTIS,
 MITROPOLITUL FLORINEI, ADRESAT CREDINCIOŞILOR

“Unde se aude o predică ortodoxă, unde există luptători care sunt prigoniţi – vă subliniez, cine nu este prigonit nu este autentic, este o monedă falsă – unde se prigoneşte un Episcop, un Arhimandrit, un stareţ, un predicator al Evangheliei, alături de el să fiţi, iar de ceilalţi departe. Nu sunt adevăraţi fii ai Ortodoxiei, sau sunt lipsiţi de îndrăzneală care este cea mai mare virtute în astfel de vremuri critice.”

CUVINTELE LUI HRISTOS –
BALSAM DE MÂNGÂIERE
PENTRU EPISCOPUL ARTEMIE ŞI CREDINCIOŞI

Cinstitul şi sfântul – literalmente LINŞAT – Episcopul Artemie de Raşka şi Prizreni, după o slujire de 30 de ani în legendarul Kosovo – Sfântul Munte al Serbiei – îşi ia rămas bun foarte emoţionat de la iubiţii săi credincioşi şi pleacă spre locul surghiunului său. Până şi locul unde va rămâne, nu a fost lăsat să-l aleagă el însuşi!!!


Episcopul Artemie, încheindu-şi cuvântul său de rămas bun, în Mănăstirea Gracianiţa, a spus următoarele:

Hristos ne-a spus: “Nu te teme turmă mică, căci Tatăl a binevoit să vă dea vouă împărăţia” (Luca 12-32).
Fiecare credincios, care luptă să împlinească voia lui Dumnezeu, va fi prigonit.
“Dacă pe Mine M-au prigonit şi pe voi vă vor prigoni…” Şi în altă parte iarăşi zice Hristos:
“Veţi fi duşi şi la stăpânitori şi la împăraţi pentru Mine spre mărturie lor şi neamurilor”, dar nu vă temeţi! “Iar cel ce va răbda până la sfârşit acela se va mântui” (Matei 10:18, 22).
Avem în istoria Kosovo prigoane. Prigoane de la cuceritorii turci, prigoane…
Prigoanele creştinilor nu au încetat. Să-L iubim pe Hristos şi să nu ne temem de prigoane…
Eu am crezut, că într-o zi vă veţi aduna aici în Mănăstire, ca să vă luaţi rămas bun pentru veşnica mea călătorie şi să mă îngropaţi în această curte a Mănăstirii. Niciodată nu mi-am închipuit, că voi pleca în felul acesta.
Nu ştiu de ce Dumnezeu îngăduie asta, dar din acest rău, poate că va ieşi un bine. Vă mulţumesc că aţi venit să vă luaţi rămas bun de la mine. Mulţumesc locuitorilor din Kosovo, care se află aici, le mulţumesc şi tuturor celor care aţi venit din sate şi din oraşe. Le mulţumesc şi celor care ar fi vrut să fie aici, dar n-au putut.

(trad. I.F., http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=12997)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu