Pagini

sâmbătă, 22 mai 2010

Pogorarea Sfântului Duh

Pogorarea Sfântului Duh


Ioan 7:37-53, 8:12

Iar în ziua cea din urmă - ziua cea mare a sărbătorii - Iisus a stat între ei şi a strigat, zicând: Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea. Cel ce crede în Mine, precum a zis Scriptura: râuri de apă vie vor curge din pântecele lui. Iar aceasta a zis-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească acei ce cred în El. Căci încă nu era (dat) Duhul, pentru că Iisus încă nu fusese preaslăvit. Deci din mulţime, auzind cuvintele acestea, ziceau: Cu adevărat, Acesta este Proorocul. Iar alţii ziceau: Acesta este Hristosul. Iar alţii ziceau: Nu cumva din Galileea va să vină Hristos? N-a zis, oare, Scriptura că Hristos va să vină din sămânţa lui David şi din Betleem, cetatea lui David? Şi s-a făcut dezbinare în mulţime pentru El. Şi unii dintre ei voiau să-L prindă, dar nimeni n-a pus mâinile pe El. Deci slugile au venit la arhierei şi farisei, şi le-au zis aceia: De ce nu L-aţi adus? Slugile au răspuns: Niciodată n-a vorbit un om aşa cum vorbeşte Acest Om. Şi le-au răspuns deci fariseii: Nu cumva aţi fost şi voi amăgiţi? Nu cumva a crezut în El cineva dintre căpetenii sau dintre farisei? Dar mulţimea aceasta, care nu cunoaşte Legea, este blestemată! A zis către ei Nicodim, cel ce venise mai înainte la El, noaptea, fiind unul dintre ei: Nu cumva Legea noastră judecă pe om, dacă nu-l ascultă mai întâi şi nu ştie ce a făcut? Ei au răspuns şi i-au zis: Nu cumva şi tu eşti din Galileea? Cercetează şi vezi că din Galileea nu s-a ridicat prooroc. Şi s-a dus fiecare la casa sa. Deci iarăşi le-a vorbit Iisus zicând: Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii.


Acest praznic se sarbatoreste in fiecare an la 50 de zile dupa Sfanta Inviere si la 10 zile dupa Inaltare. Praznicul se sarbatoreste mereu duminica.

Praznicul comemoreaza coborarea Duhului Sfant asupra Apostolilor in ziua Cincizecimii, o sarbatoare de traditie iudaica. De asemenea celebreaza formarea Bisericii prin predica Apostolilor si botezarea miilor de credinciosi care in acea zi au crezut in mesajul Evangheliei mantuirii prin Iisus Hristos. Sarbatoarea mai este de asemenea vazuta ca o culme a relevarii Sfintei Treimi.


ICOANA PRAZNICULUI


Icoana sarbatorii de azi este cunoscuta ca "Pogorarea Sfantului Duh". Este o icoana in culori indraznete de rosu si aur semnificand ca este un mare eveniment. In partea de sus din care ies raze care sunt indreptate catre Apostoli. De asemenea, deasupra fiecarui Apostol se poate vedea o limba de foc care semnifica Pogorarea Sfantului Duh.

Cladirea din spatele icoanei reprezinta camera de sus a cladirii in care ucenicii Domnului erau adunati dupa Inaltare. Apostolii sunt infatisati sezand intr-un semicerc care arata unitatea Bisericii. De asemenea, alaturi de Apostoli este prezent si Sfantul Pavel care desi nu se afla in acea zi acolo, a devenit Apostolul Bisericii si cel mai mare misionar. Dintre apostoli, cei patru evanghelisti - Matei, Marcu, Luca si Ioan - tin in mana manuscrise care reprezinta autoritatea invataturii care Mantuitorul le-a dat-o.

In centrul icoanei, sub apostoli, se gaseste o figura de rege pe un fundal intunecat. Acesta este o figura simbolica - Cosmos, si reprezinta oamenii din lume care traiau in intunericul pacatului, idolatriei si al necunoasterii. Aceasta figura poarta in mana o haina alba ce reprezinta invataturile apostolilor. Traditia Bisericii ne arata ca Apostolii au purtat mesajul Evangheliei in toate partile lumii.

In icoana Cincizecimii putem vedea plinirea promisiunii Sfantului Duh trimis prin intermediul Apostolilor care vor invata popoarele si ii vor boteza in numele Sfintei Treimi. Aici putem vedea ca:

•Biserica se naste si este tinuta in unitate prin prezenta si lucrarea Sfantului Duh
•Duhul Sfant calauzeste Biserica in lume pentru propovaduirea Evangheliei
•Duhul Sfant hraneste Trupul lui Hristos - Biserica -, in adevar si dragoste

RUGACIUNE CATRE DUHUL SFANT

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste de toata intinarea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

TROPARUL PRAZNICULUI

Binecuvantat esti, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce preaintelepti pe pescari ai aratat, trimitandu-le lor Duhul Sfant, si printr-insii lumea ai vanat, Iubitorule de oameni, marire Tie.


sursa: Credo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu