Pagini

marți, 18 mai 2010

MlC FLORILEGIU DIN PRIMA SUTA DE CAPETE ALE STARETULUI DlONISIE



Mai multă grijă are Dumnezeu de mântuirea noastră decât noi înşine.

Se vor schimba multe în scurt timp cu ecumenismul, se vor schimba multe în Biserică. Unii cu ecumenismul, cu papa, cu schimbări, alţii împotrivă. Schimbări mari vor fi în Ortodoxie şi duşmanii ei vor spori.

Singura noastră salvare este să ne întoarcem la simplitatea noastră, la prostimea noastră, ca să nu mai iscodim cu mintea toate şi să ne pierdem credinţa.

Egoismul e ca războiul atomic pentru călugăr.

Mântuirea atâta-i de uşoară dacă suntem noi sinceri, dar dacă suntem vicleni, vai de capul nostru!

Toate canoanele Sfintei Biserici sunt făcute cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Vrei să le respecţi? Eşti cu Dumnezeu. Dacă vrei să faci pe ale tale, de-acuma aluneci la erezii, la fel de fel de mişelii. Şi n-ai nici o pace sufletească.

Fiecare să fie conştient că dacă lucrează ceva este pentru Dumnezeu şi are plată de la Domnul. Deci nu-l interesează ce face altul. Dacă apare cârteala, lucrul ăla nu mai are valoare duhovnicească.

Să te rogi să-ţi dea Domnul răbdare şi smerită cugetare ca să ai pacea sufletului. Cel mai mare lucru este să ai pacea sufletului, în orice situaţie, orice ţi-ar zice cineva.

Răbdarea este cea mai mare forţă, iar răbdătorul este cel mai puternic om.

Nimeni nu vrea să ştie că cel mai mare lucru este să te cunoşti cu adevărat pe sine, cine eşti cu adevărat. Asta este cea mai mare virtute.

Nicăieri Ortodoxia nu ne obligă să vedem greşelile altuia, ci să ne vedem pe noi şi să ne smerim şi să ne considerăm mai răi ca toţi.

Adevărul e Biserica, Adevărul e Ortodoxia, Adevărul e lisus Hristos, Dumnezeu Care S-a pogorat din cer.

Atunci când Ortodoxia nu va mai fi la înalţime, atunci va veni Antihristul, până atunci nu va putea împărăţi el. Noi să ne ţinem de Adevăr, care este Ortodoxia, şi de sfaturile Bisericii cu cele şapte Sfinte Soboare Ecumenice.

Sunt oameni buni, mireni, care ne întrec pe noi, călugării. În greutăţile, în iadul omenesc care-i acuma sunt şi oameni buni, are Dumnezeu robii Lui.

text cules din cartea "Staretul Dionisie duhovnicul de la Sfantul Munte Athos"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu