Pagini

miercuri, 7 octombrie 2009

SFÂNTUL MARCU AL EFESULUI ,,LEUL ORTODOXIEI”

TÂLCUIREA ICOANEI –FRESCĂ A SFĂNTULUI MARCU EVGHENICOS,
MITROPOLITUL EFESULUI

Frescă din anul 1759 care se află în altarul paraclisului
Adormirii Născătoarei de Dumnezeu a Chiliei Sfântului Acachie din
Schitul Kavsokalivia – Sfântul Munte Athos

           Această icoană-frescă îl reprezintă pe Sfântul Marcu Evghenicos, Mitropolitul Efesului şi apărătorul Ortodoxiei. În mână ţine un sul desfăsurat pe care scrie: ;;Noi păzim cu acrivie acestea, cât şi celelalte dogme ale întregii Biserici Ortodoxe şi nu spunem că Sfântul Duh purcede şi de la Fiul. Iar pe latinii (romano-catolicii), care şi în altele multe greşesc şi mărturisesc despre Fiul că este cauză a Sfântului Duh, scoţîndu-L din Dumnezeu, îl anatematizăm”.
          În partea de jos, este reprezentat într-o postură degradantă papa Eugeniu al IV-lea, care la Sinodul din Ferrara-Florenţa – care negocia unirea Bisericii Ortodoxe cu biserica papei – a rostit faimoasa frază: ,,Dacă Marcu nu a semnat, nu am făcut nimic”. Şi, întradevăr, în jurul acestui ierarh luptător s-au concentrat toate puterile ortodoxe antiunioniste care au salvat Ortodoxia de la desfiinţarea ei prin catolicizare şi supunerea ei papei. Papa de la Roma, călcat în picioare în chip simbolic de Sfântul Marcu, ţine în mâna dreaptă sabia criminalităţii istorice şi proverbiale a Vaticanului cu care spintecă(falsifică) ,,Evanghelia dreptăţii”. De aceeaşi mână îi atârnă şi ,,cheile Împăraţiei cerurilor” – chipurile… Această alăturare (sabia şi cheile Raiului) e semnificativă pentru inchiziţia catolică ce îşi propunea să-l bage pe om în rai cu forţa. Mâna stângă, cu care papa se loveşte peste cap, corespunde momentului în care el aflând că Sfântul Marcu nu a semnat mincinoasa şi trădătoarea ,,unire” a rostit cuvintele de mai sus. Goliciunea papei nu simbolizează nimic altceva decât despuierea sa de harul sfinţitor al succesiunii apostolice, în afara căruia nu există Biserică, nici Taine. Dezvoltând această idée, ne amintim şi de cuvintele Sfântului Cioprian al Cartaginei: ,,În afara Bisericii nu este mântuire!”.
         În partea dreaptă de jos este reprezentat în gura balaurului adâncului ereticul Arie tânguindu-se. Ctitorul paraclisului sus-numit, Ieromonahul Iona Kavsocalivitul, a hotărât zugrăvirea acestei teme, fiind insuflat de duhul misionar al Sfântului Cosma Etolianul, cu care studiase împreună şi care propovăduia, împotrivindu-de acţiunii propagandistice de atunci a Vaticanului în spaţiul ortodox: ,,Pe papa să-l blestemaţi…”
,, Şi am văzut o altă fiară, ridicându-se din pământ, şi avea două coarne asemenea Mielului, dar grăia ca un balaur…” (Apoc.13:11)

(Tâlcuire ML)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu